Janet Jackson egykori sofőrje, aki egyszer egy jaguárt is elijesztett, utolsó lett a gördeszkások versenyében

Olympic Games Tokyo 2020 - Day 13 People Sportsperson sports sporting Tokyo Japan world Tokyo2020 Ariake Urban Park 2021 olympics bronze corona covid women mens park skateboard Dallas Oberholzer Ulrik Pedersen August Horizontal ADULT SPORT CHAMPIONSHIP OL
Dallas Oberholzer during mens park skateboard at the Olympics at Ariake Urban Park, Tokyo, Japan on August 5, 2021. (Photo by Ulrik Pedersen/NurPhoto) (Photo by Ulrik Pedersen / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Dallas Oberholzer egész biztosan a tokiói olimpia egyik legszínesebb versenyzője, akinek előbb-utóbb film készül az életéből.
Vágólapra másolva!

A dél-afrikai Oberholzer, aki 14-18 éves tinédzserek között állt rajthoz a gördeszkások park kategóriájában, egy olyan gyakorlatot mutatott be, amivel szinte időutazásra vitte a nézőket az akrobatikus mutatványokat elővezető tinik között. De az biztos, hogy a fiatal srácok megismerhettek egy igazi életművészt.

Oberholzer volt már minden, csak akasztott ember nem. A leghíresebb sztorija talán az, amikor a világhírű amerikai popsztár, Janet Jackson sofőrje volt. De az sem mindennapi sztori, amikor Amazoniában túrázva elakadt a dzsipjével a sárban, és miutáfn a gördeszkája segítségével nem tudta kiásni a kocsit a sárból, elindult, hogy keressen egy nagyobb, erősebb fadarabot.

"Ahogy egy kunyóhoz értem, fehér ürüléket láttam, szóval tudtam, hogy egy ragadózó lehet a közelben.

- idézte fel a félelmetes találkozást Oberholzer, aki aztán öt kilométert gyalogolt a dzsungelben, mire le tudott inteni egy teherautót, amelyik kihúzta a dzsipjét a sárból.

Dallas Oberholzer mutatja be a gyakorlatát a tokiói olimpián Forrás: NurPhoto via AFP/Ulrik Pedersen/NurPhoto/Ulrik Pedersen

A fiatalkora óta gördeszkázó Oberholzert, aki folyton csak azt hallotta, hogy micsoda időpocsékolás, amit művel, nem igazán érdekelték soha a kritikák. Egyszer besétált egy masszáj faluba, és ott kezdett trükköket tanítani a gyerekeknek. A mai napig a városoktól távol él.

"Harminc kilométeres körzetben én vagyok az egyetlen fehér ember, és az országban mindenhol máshol bolondnak tartanak" - mondja.

És, hogy hogy került Tokióba? Ez is ugyanolyan sztori, mint az egész élete.

Megpróbálta, nem sikerült, de aligha van nála kevésbé elégedett ember most az olimpián. Oberholzer 24,08 ponttal utolsó lett a selejtezőben, előtte a 47 éves, ugyancsak veterán dán legenda, Rune Glifberg végzett 37,61 ponttal. Rajtuk kívül még ketten végeztek 60 pont alatt, a döntőbe pedig 73 pont volt a legkevesebb, amivel be lehetett jutni.