A szívem még mindig Magyarországért dobog

Marozsán Dzsenifer
Marozsán Dzsenifer
Vágólapra másolva!
Riói olimpia, Maracana stadion, 75 ezer néző, döntő. A német női válogatott 2-1-re legyőzi Svédországot, úgy, hogy a mezőny legjobbja a parádés gólt szerző és gólpasszt adó, budapesti születésű Marozsán Dzsenifer. A finálé után nyilatkozott az Origónak.
Vágólapra másolva!

A most 24 éves labdarúgó karrierje meredeken ível felfelé, a német korosztályos válogatottakkal rendre nagy tornákat nyert, de most sikerült felérnie a csúcsra. Marozsán Dzsenifer a korábban döntőig sem jutó német válogatottal 2-1-re megnyerte a riói döntőt Svédország ellen.

A német válogatott legjobbja egy magyar lány Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Clive Brunskill

"A cipőmön rajta volt egy kis magyar zászló" - mondta még hat éve az Origónak Marozsán Dzsenifer, hogy miképp jelezte magyar mivoltát a német válogatottban, amely 2010-ben megnyerte az U20-as vb-t.

Csodagól és kapufás gólpassz

A riói döntőben, a legendás Maracanában 75 ezer néző ámult, amint Dzsenifer parádés gólt csavar a bal felsőbe, majd lőtt egy kapufát is, amelyből svéd öngól született. A meccs hőse most is ki szerette volna fejezni, hogy magyar vér folyik az ereiben, ám ezúttal nem volt lehetősége arra, hogy a cipőjére felkerüljön egy piros-fehér-zöld zászló. "Sajnos nem engedték meg" - mondta az Origónak a döntő lefújása után, ám éreztük,

nagyon fontos számára, hogy üzenjen a magyaroknak is.

Az interjúzónában több nagy, világszerte ismert televíziós társaságtól is türelmet kért, mert fontos volt számára, hogy az M4 Sport mellett az Origónak is értékelje a döntőt - természetesen magyarul.

Dzsenifer, a gólkirálynő

Marozsán János a családjával 1996-ban költözött a Saar-vidéki Burbachba, mivel a négyszeres magyar válogatott labdarúgó - levezetésképp - a harmadosztályú 1. FC Saarbrücken csapatába igazolt. Lánya, Dzsenifer hihetetlen karriert futott be Németországban, 2008-ban U17-es Eb-aranyérmes és gólkirály, ugyanebben az évben vb-bronzérmes és gólkirály, 2010-ben U20-as világbajnok. A Frankfurttal 2013-ban Bajnokok Ligája-győztes, jelenleg a francia BL-címvédő Lyon légiósa.

"A szívem még mindig Magyarországért dobog, de azért egy kicsit Németországért is" - mondta az Origo riói tudósítójának, amikor arról kérdezte, mire gondolt átszellemült tekintettel a dobogó legfelső fokán, a német himnusz közben.

Az a csodaszép csavarás Forrás: MTI/AP/Luca Bruno

"Az egész pillanatot átgondoltam magamban, hogy mi történik most itt velem.

A 48. percben egy varázslatos gólt lőtt Marozsán. "A végén már láttam, hogy bemegy. Jobban szerintem ennél nem lehetett eltalálni a labdát, ezért nagyon örülök, hogy így sikerült."

1:10-től a magyar klasszis gólja, majd gólpassza:

Az aranyérmet nagyon gyönyörűnek tartja, és azt gondolja, hogy a németeknek úgy sikerült az élen végezniük, hogy meccsről meccsre egyre jobban játszottak. "Nagyon rögös út volt a döntőig, mert a csoportkörben nem ment jól annyira a játék. Az elődöntőben (2-0-s győzelem Kanada ellen - a szerk.) és a döntőben, amikor már muszáj volt, akkor viszont jó meccseket játszottunk."

Az egyik legjobb férfi és női labdarúgó közös fotója 2015-ből Forrás: Facebook/Marozsán Dzsenifer

Hozzátette, hogy nagyon nagy dolog az olimpiai aranyérem, hiszen most egész Németország büszke a csapatra, de ők is nagyon büszkék magukra.