Egy elfeledett hős gyújthatja meg a lángot

Vanderlei de Lima, rio 2016, athén maraton futás
Vanderlei Lima of Brazil is attacked by a spectator in the latter stages of the marathon, the final event of the Olympic Games in Athens, 29 August 2004.The Brazilian, who was expected to win the gold, finished in third place winning the bronze. AFP PHOTO / JIRO MOCHIZUKI / AFP PHOTO / JIRO MOCHIZUKI
Vágólapra másolva!
Néhány órával a riói nyári olimpia megnyitójának csúcspillanata előtt még mindig az a legnagyobb kérdés, vajon ki gyújtja meg az olimpiai lángot. A L'Equipe szerint egy olyan sportoló lesz a szerencsés, aki sohasem nyert olimpiát, de 2004-ben, Athénban Fair-play díjat kapott.
Vágólapra másolva!

A legtöbben arra fogadtak volna a megnyitó előtt, hogy a brazil futball-legenda, Pelé gyújtja meg a lángot Rióban, azonban A 75 éves sportember szóvivője pénteken közölte, hogy a háromszoros világbajnok izomfájdalmakkal küzd és csípőműtétje után csak botra támaszkodva tud járni, így ott sem lesz a Maracanában.

A francia sportnapilap, a L'Equipe úgy tudja, az olimpiai fáklyával Vanderlei Cordeiro de Lima lép majd oda a kandeláberhez. Az egykori maratoni futó pályafutása során kétszer nyert a Pánamerikai Játékokon (1999, Winnipeg és 2003, Santo Domingo), emellett egyszer állhatott világverseny dobogójára: 2004-ben, Athénban lett bronzérmes.

Az athéni olimpiai tragikus mozdulata: egy szurkoló fosztotta meg a brazil maratonfutót az aranyéremtől Forrás: AFP/Jiro Mochizuki

De nem akármilyen körülmények között, ugyanis sokáig vezetett a versenyben, 35 km után közel félperces előnye volt a mezőnyhöz képest. Ekkor a nézők közül berohant a pályára egy korábbi ír pap, Cornelius Horan, aki az út mentén álló tömegbe lökte. Ugyan a rendezők gyorsan közbe léptek, az atléta teljesen kizökkent a ritmusból, húsz másodpercet vesztetett, és a 38. kilométer után az olasz Stefano Baldini, illetve az amerikai Mebrahtom Keflezighi is utolérte.

Vanderlei De Lima végül 2:12.11-es idővel a harmadik lett, azonban a záróünnepségen megkapta a Pierre de Coubertin Fair-play díjat a verseny során tanúsított sportszerű magatartásáért.

A hírek szerint az olimpia fáklya meggyújtására még esélyes lehet a háromszoros Roland Garros-győztes (1997, 2000, 2001) teniszező, Gustavo Kuerten, illetve Atlanta és Athén vitorlázó olimpiai bajnoka, Torben Grael is.