Szász Emese olimpiai bajnoki címmel csillapította étvágyát

Szász Emese
Rio de Janeiro, 2016. augusztus 6. Szász Emese ünnepel, miután győzött az olasz Rosella Fiamingo ellen a 2016-os riói nyári olimpia női párbajtőrversenye döntőjében a Rio de Janeiró-i 3-as Karióka Arénában 2016. augusztus 6-án. Szász Emese 15-13-ra nyert és olimpiai bajnok lett. (MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)
Vágólapra másolva!
Fantasztikus feltámadás után aranyérmet nyert Szász Emese párbajtőrben a riói olimpián, ezzel megszerezte a magyar küldöttség első érmét.
Vágólapra másolva!

A szám egyetlen magyar indulója a legjobb 32 között kapcsolódott be a küzdelmekbe, és az észt Julija Beljajeva, valamint a dél-koreai Kang Joung Mi egyformán 15-11-es, továbbá a japán Szato Nozomi fölényes, 15-4-es legyőzésével jutott el az elődöntőig, ahol a francia Lauren Rembit 10-6-ra verte.

Az aranyéremért a tavaly és tavalyelőtt is világbajnok olasz Rossella Fiamingóval vívott, aki sokáig vezetett, 11-7-re is, de Szász egy 8-2-es hajrát produkálva végül 15-13-ra győzött.

Szász Emese és Kulcsár Győző ünnepel a döntő után Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

A Vasas 33 éves, egyéniben vb-második és -harmadik, Eb-bronzérmes vívója 2008-ban, Pekingben 12., négy éve, Londonban pedig 25. volt. Rióban ő szerezte a magyar küldöttség első érmét.

„Még mindig nem hiszem el, a sírás kerülget, és az örömkönnyek folynak az arcomon, valóra vált az, amiért gyerekkorom óra dolgozom – kezdte Szász Emese az M4-nek. – Nagyon szerettem volna érmet nyerni, mert az előző két olimpia nem sikerült jól.

Végig jókedvűen, felszabadultan tudtam vívni, még a döntőben az olasz lány ellen is, aki ellen nem szeretek vívni, negatív volt a mérlegem ellene, de így is vissza tudtam jönni.”

Szász az aranyéremmel Forrás: AFP/Kirill Kudryavtsev

Somfai Péter, a férfi párbajtőrcsapat tagja azt mondta az Origónak, azért is örül Szász győzelmének, mert „ha valaki, ő igazán megérdemelte, az elhivatottsága és a víváshoz való hozzáállása miatt”. Somfai hozzátette: „Ez a győzelem az egész vívócsapatnak hatalmas lelki pluszt jelent, ami neki is jól jöhet majd a saját versenyében.

Somfai szerint az volt a döntő tényező Szász győzelmében, hogy amikor hátrányba került, belátta, hogy nem szabad folytatnia azt a fajta lassú, kivárásra építő vívást, ami az olasznak kedvez.

Levette a terhet a magyarok válláról Forrás: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

Schmitt Pál Rióban így nyilatkozott kollégánknak az első magyar arany után:

„Ez mindenki válláról leveszi a terhet.

Nagyon jó kezdése ez az olimpiának, igazság szerint Szász évek óta ott van a közvetlen élmezőnyben, ilyen szempontból nem meglepetés számomra a győzelme, de hihetetlen volt látni, mennyire összeszedetten vívott egész nap.”