Kígyózó sorok várnak a sajtbureszre Rióban

McDonald's az olimpiai faluban
McDonald's az olimpiai faluban
Vágólapra másolva!
Húsos feijoada, churrasco barbecue, vegyes grillhús nyársról, manióka, papaja, graviola, acai, kókusztejjel ízesített tengeri hal, caruru, acarajé. Gondoltuk, milyen jól fog járni a hasunk az olimpián a brazil ételkülönlegességekkel. Csakhogy a helyi ízektől, illattól, konyhától elkülönített olimpia egész más tészta. A benti kosztnak semmi köze a riói finomságokhoz.
Vágólapra másolva!

Aki a sport miatt utazott Rióba, az – legyen sportoló, újságíró vagy drukker – hermetikusan el van zárva a várostól. Ha már bement a sportlétesítmények valamelyikébe, nehezen veszi rá magát, hogy belemenjen a riói rengetegbe. Sokaknak idejük sincs rá, meg az innen-onnan berepülő pisztolygolyók sem hozzák meg a kiránduláshoz a hangulatot.

Így hát marad a benti étkezés. „Általában 2-3 fogás közül lehet választani, de ez az ízvilág számomra messze elmarad az európaitól” – panaszkodott érdeklődésünkre Vadnai Benjámin vitorlázó, aki szerint a sokat szidott vízminőség sokkal jobb, mint az olimpiai faluban elérhető koszt.

Bárcsak az olimpiai parkban készült volna ez a kép dreamstime


Én szinte már előre rettegek attól, amikor érzem, hogy nemsokára éhes leszek, mert az olimpiai park – itt van a helyszínek többsége – büféiben

olyan hitvány a kínálat, hogy annál még éhesnek maradni is jobb egy fokkal.

Árulnak például mini dupla hamburgert: egy valószínűleg űrhajósoknak tervezett, ezüstszínű termozacskóban megmikrózzák a vélhetően 2-3 hónapja előkészített terméket. Az ára? 18 reál, azaz 1500 forint. Az íze, mint a gumié, a belseje pedig általában még fagyott. Lehet mellé üdítőt is venni,

egy hatdecis kóla ára 850 forint.

Egy magyarul is beszélő braziltól megtudtuk, hogy Brazíliában egy drága étteremben általában 60 reálért adnak egy kiló ételt, amit össze lehet válogatni, az üdítő 5-6 reál. „A 18 reál nem lenne annyira sok a hamburgerért, de ez attól is függ, hogy milyen minőségű” – vélekedik Ana. Persze azt mindenki tudja, hogy az olimpiákon, focivébéken szándékosan nem adnak semmit olcsón.

Így terül az asztalka Forrás: Origo


Az újságírók többsége a központi médiaétkezdében oldja meg a napi kalóriabevitelt, ahol kilóra mérik az ételt, és az árát (egy kiló 8500 forint) még egy angol újságíró is sokallta, pedig ő a fontjait váltotta át reálra. Vannak sültek, pizzaszelet, saláta, krumpli – erősen menzás ízvilággal. Egy tányér nagyobb adag (fél kiló) tészta ára 50 reál, azaz 4250 forint. Azért tegyük gyorsan hozzá, nem mindenki ennyire kritikus, Dajka kolléga például így értékelte a központi étterem ételkínálatát: „Nem vagyok finnyás, megeszem,

Ami nem tetszik, az a jéghidegre hűtött terem.”

A újságírók közben rájöttek, hogy van a közelben egy Marriott hotel, ahol 75 reálért „all you can eat” akcióban lehet minőségi ételt kapni, nyilván sokcsillagos körülmények között – kissé drágább, mint a médiakaja, de legalább megéri az árát, és ki lehet vele húzni egy egész napot.

Az olimpiai falu legnépszerűbb helye Forrás: Origo


Az éhség elől menekülők leggyakoribb egérútja azonban nem a luxushotel, hanem egy gyorsétterem-hálózat helyi egysége, ahol olcsóbban jól lehet lakni, ráadásul a friss bronzérmes Kenderesi Tamás kedvencét, a sajtbureszt is megkóstolhatjuk, így kiderülhet, milyen a bajnokok reggelije.

„Én nem lepődöm meg, hogy ilyen sok emberre ilyen mennyiség van, és ebből kifolyólag ilyen a minőség. Nem rossz, ehető, de a jótól messze van. Igaz, nem ezen múlik a teljesítmény” – mondta az Origónak Kenderesi Tamás, majd elismerte, hogy tulajdonképpen nem is a sajtburesz a kedvence, noha kettőt már tényleg megevett belőle a döntő óta.

Kenderesi és a sajtburesz

„Nagyon elfáradtam, rám férne egy pár sajtburesz” – mondta Kenderesi azután, hogy bronzérmet nyert 200 pillangón. A 19 éves úszó meglepődött, hogy az interneten mém lett belőle: „Láttam már olyan képet is, ami az ifiolimpián készült, éppen tapsolok, és a kezeim között ott van egy csomó hamburger. Mondom, mi van? De rengeteg ilyen fotó van, nagyon kíváncsi vagyok, mi vár rám otthon.”

Mindenesetre sokat elmond a riói olimpia kulináris vonzerejéről, hogy messze a McDonald'sban van a leghosszabb sor – az olimpiai parkon kívül van egy az olimpiai faluban is, ahol rendre 50 méteres, kígyózó sorban várják a napi betevőt a sportolók.

„Voltam már több olyan versenyen, ahol borzasztóan rossz volt a kaja, és ez rá is nyomta a bélyegét az eredményeinkre, de szerintem itt, ha van nálunk egy kis só, akkor a csirkét ízletessé lehet tenni. Lehet egészségesen és nem egészségesen is enni, mindkettőt megtalálja, aki akarja” – mondta Sebestyén Dalma, aki 19. lett 200 mellen, és nem mellesleg Kenderesi Tamással egy párt alkot.

Késely Ajna és Sebestyén Dalma jó barátnők, a „Mekibe” is együtt mennek sorba állni Forrás: Origo


De akkor miért készült ő is épp Késely Ajnával a McDonald'sba? „Az nem mindennapi dolog, hogy ingyen lehet mekizni, igaz, fél órát kell sorban állni” – mosolygott Dalma, hozzátéve, hogy a sportolóknak a többi ételért sem kell fizetniük odabent.

Reméljük, a városban is lesz időnk/lehetőségünk körülnézni, hogy a valódi brazil ételeket is megkóstolhassuk – az olimpia szervezői mindenesetre nem foglalkoztak azzal, hogy a szurkolók, újságírók, sportolók keserű szájízzel távoznak mindennap a helyszínekről.

3850 forintos vacsora Forrás: Origo