Imre Géza 41 évesen éremért vív

Imre Géza rio 2016 olimpia párbajtőr
Rio de Janeiro, 2016. augusztus 9. Imre Géza integet, miután győzött az észt Nikolai Novosjolov ellen a riói nyári olimpia férfi párbajtőrözők egyéni versenyének negyeddöntőjében a Rio de Janeiró-i 3-as Karióka Arénában 2016. augusztus 9-én. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Imre Géza már az első harmadban úgy érezte, összeesik a fáradtságtól a riói olimpia Boczkó Gábor elleni magyar vívóderbijén. Aztán megnyerte a meccset, majd még a negyeddöntőt is. Egy francia vívó ellen küzd a négy között.
Vágólapra másolva!

„Ő győzött, majd ő nyilatkozik” – közölte lényegre törően Boczkó Gábor az Imre Géza elleni veresége után. A két magyar egymással vívott a nyolc közé kerülésért, és ezúttal az elmúlt időszakban rosszabb egymás elleni mérleggel rendelkező Imre került ki győztesen a csatából, végig vezetett, és már a második menetben lezárta az asszót (15-8).

– ismerte el a 41 éves Imre Géza. – Nem tudom, hogy lelkileg volt nehezebb, taktikailag vagy fizikailag. Már az első harmad végén úgy éreztem, hogy összeesek, nagyon elfáradtam. Rendkívül erősen kellett koncentrálnom, mert már minden egyes gondolatát ismerjük a másiknak, évek óta együtt vívunk, együtt edzünk, együtt lakunk az edzőtáborokban, versenyeken, mindenhol. Tehát talán mégis a lelki része volt a legnehezebb.

– jegyezte meg.

Magyarok egymás ellen Forrás: MTI/Kovács Tamás


Az egymás elleni statisztikájukról azt mondta, most „egy ide, sok oda. Nem is emlékszem, mikor vertem meg utoljára versenyen. Az én szerencsémre mostanában nem vívtunk nagyon sűrűn, de volt egy időszak, amikor rendszeresen megvert. A nagyon kevesek egyike most ez a mai nap.”

Tartott a negyeddöntőtől

A következő meccs, az észt Novosjolov ellen „sem lesz egyszerű, nagyon jó felépítésű, erős gyerek, hosszú karokkal, gyors, és ellene is vívtam már párszor. Vannak gondolataim, hogy mit kellene megvalósítani, majd kiderül, hogy sikerül-e” – mondta Imre Géza a negyeddöntő előtt.

Novosjolov valóban komoly ellenfélnek bizonyult,

fej fej mellett haladtak sokáig, aztán 7-7 után a magyar vívó kicsit meglépett. Egy perccel a vége előtt 12-8-ra vezetett, majd még növelte is az előnyt, végül 15-9-re nyert.

Hadakozott magával az ellenfél

„Kívülről talán könnyűnek tűnt, de nagyon nem volt az – mondta a meccsről Imre. – Párszor már találkoztam vele, borzasztó fizikum, egyszer-kétszer azt éreztem, amikor megütött, hogy hogyan fogom megtartani a pengét, nemhogy még tust adjak. Volt egy-két jó tusom, talán egy kis szerencsém is, aztán mintha elment volna az önbizalma, hadakozott magával, mert megtaláltam az ellenszerét.”

Ez megvan! Forrás: MTI/Kovács Tamás


„Most jól fog jönni az egy-másfél óra pihenő. Először is gyorsan iszom valamit, mert kicsit kiszáradtam, és lehet, hogy megkérem Kovács Beát, hogy a vállamat kicsit rázza át, mert ki kell lazítania” – tette hozzá.

Imre Géza az elődöntőben a francia Gauthier Grumier-vel mérkőzik majd. Grumier az Origónak azt mondta, „nem várok semmit a meccstől,

A magyar vívónak voltak sikerei a négyszeres világbajnok francia ellen: „Legutóbb, a vb-n sikerült egy-egy tussal megvernem egyéniben és csapatban is. Nagyon nehéz asszó lesz, ebben az évben borzasztó jó formában van, magasan vezeti a világranglistát, egy csomó világkupát megnyert, érmes volt.”