Baja lehet a gyorsétteremnek Kenderesi sajtbureszéből

Kenderesi Tamás rio2016 Rio 2016 olimpia olimpia2016 bronz
Rio de Janeiró, 2016. augusztus 10. A bronzérmes Kenderesi Tamás a férfi 200 méteres pillangóúszás eredményhirdetésén a riói nyári olimpián a Rio de Janeiró-i Olimpiai Uszodában 2016. augusztus 9-én. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A Magyar Olimpiai Bizottság szerint megsértették Kenderesi Tamás úszó személyiségi jogait azok a Facebook-posztok, amelyeket a Zing Burger és a Burger King gyorsétteremláncok raktak ki a sajtbureszes nyilatkozata után. A MOB emiatt felszólította a cégeket a posztok eltávolítására, és komolyabb jogi lépéseket is fontolgat.
Vágólapra másolva!

Miután Kenderesi Tamás úszó megszerezte olimpiai bronzérmét a 200 méteres pillangó döntőjében, a medence partján azt mondta, "ráférne pár sajtburesz". Két hamburgerlánc, a magyar Zing Burger és a Burger King Facebook-posztban gratulált neki és a magyar olimpikonoknak, de a MOB szerint Kenderesi nevének és fotójának használatához nem volt joguk – írja a Kreativ.hu.

Főszponzor egy versenytárs

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság irányelve, kiegészítve a sportolók reklámcélú megjelenéseire vonatkozó szabállyal, kimondja, hogy az olimpiát megelőző 9. naptól az olimpiát követő 3. napig csak az olimpia főszponzorai használhatják fel kampányaikban a sportolók nevét. Ráadásul az olimpia főszponzora a McDonald's, a két említett cég konkurense.

Kenderesi (jobbra) Michael Phelps mellett a dobogón Forrás: AFP/Odd Andersen


"Mindkét megjelenés minden szempontból sérti az irányelveket, sőt ennél súlyosabb, személyiségi jogokat sértő esetről van szó, mert a sportoló image-ét használja. Eddig is voltak olyan megjelenések, amelyek jogtalanul használták az olimpia arculati elemeit, de ezeknél beértük azzal, hogy felszólítottuk őket, vegyék le a hirdetést. Ez a két eset azonban olyan szint, ami túlmegy azon a határon, hogy ne legyen belőle bírósági ügy" – mondta a Kreatív érdeklődésére Siklós Erik, a MOB marketingigazgatója.

A két cég egyébként eltávolította már a posztokat.