Jól úsztak a magyar öttusázó nők

Vágólapra másolva!
A várakozásnak megfelelően jól szerepeltek a magyar indulók úszásban az olimpia női öttusaversenyében: Kovács Sarolta a harmadik, Földházi Zsófia pedig a hatodik legjobb időt érte el a 36 fős mezőnyben.
Vágólapra másolva!

Az öttusa 200 méteres úszószámát hat futamban rendezték meg, szikrázó napsütésben. A magyarok a leggyorsabbakat felvonultató hatodikba kerültek a 2-es és a 3-as pályára. Utóbbin Kovács (2:09.02 perc) jó hajrával zárkózott fel a harmadik helyre az orosz Gulnaz Gubajdullina (2:07.94) és a francia Elodie Clouvel (2:08.62) mögé. Földházi (2:12.05) ötödikként csapott a célba, megelőzve a litván Ieva Serapinaitét (2:14.43), de az előző futamból a kazah Jelena Potapenko (2:11.52) gyorsabb volt nála.

– értékelt tömören Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány.

A magyarok az eredményes úszással biztosan javítottak, de még nem lehet tudni, hogy mennyit. A két szám utáni összesítéshez még kellenek a később véget érő úgynevezett bónuszvívás eredményei.

Kovács a csütörtöki körvívást – melyben mindenki mindenkivel mérkőzik – a 15. helyen zárta 17 győzelemmel és 18 vereséggel, míg Földházi 33. lett 11/24-gyel. Akkor egy győzelem hat pontot ért, míg a bónuszban egy pont jár a győzelemért.

Reform a nézőkért

Az előző olimpián még nem ez a lebonyolítási rendszer volt érvényben, a más versenyeken már tesztelt új szisztéma célja, hogy a stadionban helyet foglalók minél többet egy helyről lássanak, ugyanakkor ne kelljen a csaknem háromórás körvívást ott végigülniük.

A pénteki versenyben a bónuszvívást 20.30-kor követi a lovaglás, majd 23 órakor a kombinált szám.