Neymarék büntetőkkel törték meg az átkot

Brazília - Németország, férfi labdarúgás, döntő, Rio 2016
Brazil's forward Neymar (R) celebrates scoring with the winning goal during the penalty shoot-out of the Rio 2016 Olympic Games men's football gold medal match between Brazil and Germany at the Maracana stadium in Rio de Janeiro on August 20, 2016. / AFP PHOTO / Odd Andersen
Vágólapra másolva!
Tizenegyesekkel megnyerte a németek elleni döntőt a brazil fociválogatott, és ezzel először lett olimpiai bajnok a futball-vb-k legeredményesebb nemzete. Három ezüst és két bronz után Neymar kellett a sikerhez.
Vágólapra másolva!

Neymar állt oda szombat este az utolsó büntetőhöz a Maracanában a brazil-német olimpiai döntőn. Körülötte nyolcvanezer ember reszketett annak a stadionnak a lelátóján, ahol 66 évvel korábban 200 ezren nézték döbbent csendben, ahogy a válogatott elbukja a vb-döntőt.

Sok mindent lehet mondani a Barca játékosára, de azt nem, hogy ne bírná a nyomást.

Mindenki tőle várta, hogy megszerzi a braziloknak a hiányzó olimpiai aranyat. Volt a tornán négy gólja és három gólpassza, ő szerzett vezetést szabadrúgásból a döntőben, aztán elvállalta az ötödik tizenegyest úgy, hogy akkor már percek óta sántikált a pályán.

Az ötödik büntető Forrás: AFP/Vanderlei Almeida


Szerencséjére úgy ment oda, hogy előtte az ötödik német (a torna gólkirálya, Nils Petersen) hibázott – ha tehát berúgja, megvan az arany. A sípszó után másodpercekig várt mozdulatlanul, tett egy futcsa félkört, ahogy szokta, toporgott egyet, és berúgta. Aztán lefeküdt a földre sírni.

Messiásként tekintenek rá

Hazájában eddig is sokan úgy tekintettek Neymarra, mint a nehéz helyzetben lévő brazil futball megváltójára. (Hogy mekkora a baj a brazil fociban, arról itt olvashat.) Most, hogy három ezüst és két bronz után végre olimpiai aranyhoz segítette az országot, alighanem hozzá kell szoknia, hogy így fogják kezelni.

A brazilok egyébként megérdemelték a győzelmet,

összességében valamivel aktívabbak voltak a németeknél, és biztos, hogy jobban akarták ezt a sikert. De szembetűnő volt, hogy több poszton nem tudtak olyan képzett futballistákat kiállítani, mint a németek, és időnként nagyon kapkodó volt a játékuk.

Felipe Anderson és Sven Bender párharca Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Clive Mason


Összességében elég meggyőző volt, amit mutattak, végül is hat meccsen egyetlen gólt kaptak, közben 13-at lőttek. De arra kíváncsiak vagyunk, hogy a Neymar-utódoknak kikiáltott ígéretek – elsősorban Gabriel Jesus, a Gabigol néven ismert Gabriel Barbosa és Luan – hogyan állják majd meg a helyüket Európában.

Labdarúgás, férfiak, döntő:
Brazília-Németország 1-1 (1-0, 1-1, 1-1), 11-esekkel: 5-4
gól: Neymar (27.), ill. Meyer (59.)

Olimpiai bajnok: Brazília (Weverton, Uilson, Rodrigo Caio, Luan, Marquinhos, Zeca, Douglas Santos, William, Felipe Anderson, Rafinha, Thiago Maia, Walace, Rodrigo Dourado, Renato Augusto, Gabriel, Luan, Gabriel Jesus, Neymar)
2. Németország
3. Nigéria