Risztov megdöbbent a Kapás Bogit idéző részhajrán

Risztov Éva olimpia rio hosszútávúszás
Rio de Janeiro, 2016. augusztus 15. Risztov Éva a Rio de Janeiró-i nyári olimpia női 10 kilométeres nyíltvízi úszóversenye előtt a Copacabana erődnél 2016. augusztus 15-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Sokáig vezetett, illetve az élbolyban úszott Risztov Éva, sőt Olasz Anna is tartotta vele a tempót a nők 10 kilométeres nyílt vízi úszásában a riói olimpián, végül azonban mindketten kicsúsztak az első 10-ből. A második helyen végző világbajnokot kizárták.
Vágólapra másolva!

Címvédőként Risztov Éva a 13., Olasz Anna pedig a 14. lett a nyílt vízi úszók 10 kilométeres versenyében az olimpia hétfői versenynapján. Eredetileg mindketten hátrébb végeztek, de aztán kizárták a második francia Aurélie Mullert, így előreléptek egy helyet.

A győzelmet a holland Sharon van Rouwendaal szerezte meg.

A múlt hét közepén még kifejezetten hideg (15-18 Celsius-fok), továbbá eső és szél volt Rióban, de a hétvégére megérkezett a meleg, így a hosszútávúszók riói idő szerint hétfő reggeli startja előtt már verőfényes napsütés, közel 30 Celsius-fok és szélcsend fogadta a versenyzőket. A Copacabana strandon 21 fokos vízbe ugrottak.

A rajt után Risztov szokásos taktikáját követte,

rögtön az élre állt és vezette a mezőnyt.

A táv negyedéhez érve ketten is felúsztak mellé, de továbbra is ő diktálta a tempót. Féltávnál a szám világbajnoki ezüstérmese, a holland Sharon van Rouwendaal állt az élre, Risztov a 3. helyen kezdte meg a második öt kilométert, Olasz Anna negyedikként követte őt.

Risztov Éva a rajt előtt Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt


Az utolsó körhöz érve a holland növelte előnyét, Risztov 7,5 másodperces hátránnyal az ötödik, Olasz 11,3 másodperccel lemaradva a 12. helyen vághatott neki az utolsó két és fél kilométernek. A záró szakaszban Risztovot sárga lappal figyelmeztették.

Túl erőszakos volt a hajrá

Van Rouwendaal a hajrára óriási előnyt szerzett, 350 méterrel a vége előtt gyakorlatilag biztos volt a győzelme. A második helyért hatalmas harcot vívott egymással a vb-címvédő francia Aurélie Muller és az olasz Rachele Bruni, végül előbbi csapott először a táblára. A zsűri azonban a franciát utólag kizárta, vélhetően a befutónál az olasszal szemben elkövetett szabálytalansága miatt. A magyarok egymás után értek célba: Risztov – a kizárás után – 13., Olasz 14. lett.

Olasz Anna a finis után Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt


"Nagyon nehéz volt, egy óceánban mindig nagyobb hullámok vannak, majd az utolsó körre a szél felerősödött, ez tovább nehezítette a dolgunkat. A legnagyobb kérdés szerintem ugyanakkor az, hogyan lehet megcsinálni azt, hogy hétezer métertől valaki olyan hajrát nyit, amely Kapás Boglárka 400 méter gyorson úszott tempójának megfelelő.

Mindenestre nagyon elégedett vagyok, a világon a 13. legjobb vagyok" – értékelt a 30 éves Risztov.

"Akárhogy végeztem volna, elégedett kell, hogy legyek, hiszen három hete tudtam meg, hogy jövök. Egész évben abban a tudatban voltam, nem indulok ezen a versenyen.

De most, hogy itt vagyok, és 14. lettem, ezzel csak elégedett lehetek. Az első három kör úgy alakult, ahogyan elterveztem, a végén talán pont az az egy év hiányzott nekem, ami kiesett, ennyit tudtunk kihozni belőle" – mondta a 22 éves Olasz Anna.

Nyílt vízi úszás, női 10 km
olimpiai bajnok: Sharon van Rouwendaal 1:56:32.1 óra
2. Rachele Bruni (Olaszország) 1:56:49.5
3. Poliana Okimoto (Brazília) 1:56:51.4
...13. RISZTOV ÉVA 1:57:42.8
14. OLASZ ANNA 1:57:45.5