Nem ment jól a magyar kajak-kenusoknak

női kajak kettes 500 m, K2, Szabó Gabriella, Kozák Danuta
Hungary's Gabriella Szabo and Hungary's Danuta Kozak react after competing in the Women's Kayak Double (K2) 500m competition at the Lagoa Stadium during the Rio 2016 Olympic Games in Rio de Janeiro on August 15, 2016. / AFP PHOTO / Damien MEYER
Vágólapra másolva!
A négy vízre szállt magyar egység közül csak egy - a Szabó Gabriella, Kozák Danuta kajakos páros - tudta kiharcolni az A döntős szereplést a riói olimpia kajak-kenu versenyeinek első napján a Rodrigo de Freitas Lagúnában kialakított pályán.
Vágólapra másolva!

A világbajnok magyar duó a lengyelekkel nagyot küzdve megnyerte előfutamát 500 méteren, ami közvetlenül döntőt ért. Jól is jött, hogy a középfutamban már nem kell evezni, mert

Kozák Danuta betegen versenyzett, az éjszaka folyamán hasmenéses tünetek jelentkeztek nála, és bélfertőzéses szindróma alakult ki.

Toman József úgy fogalmazott, nem súlyos betegségről van szó, de a versenyzés szempontjából ilyenkor "nagyon kevés is számít", és idő kell, hogy a gyógyszeres kezelés eredményt hozzon.

A B döntőbe jutott ugyanakkor 1000 méteren a kenus Vasbányai Henrik, ugyanezen a távon a mindössze 19 éves kajakos Kopasz Bálint és 200 méteren a kajakos Douchev-Janics Natasa.

Szabó Gabriella, Kozák Danuta kajak kettes ötszáz méteres távon Forrás: AFP/Damien Meyer

Vasbányai a középfutamában harmadik lett. Az első két hely ért automatikus finálét, illetve a jobbik harmadik eredmény, de neki rosszabb volt az ideje, mint a másik futamban hasonló pozícióban záró üzbég Geraszim Kocsnyevé.

Vasbányai Henrik a B döntőben folytathatja Forrás: MTI/Kovács Tamás

A háromszoros olimpiai bajnok Douchev-Janics negyedikként ért célba második vízre szállása alkalmával, de legalább harmadiknak kellett volna lennie, hogy maradjon esélye az A döntőre.

Az ifjúsági világbajnok Kopasz Bálint - aki Dombvári Bence doppingesete után került be az utazók közé - szépen versenyzett, a hajrá előtt még a negyedik helyen lapátolt, amivel éppen becsúszott volna a fináléba, a végén azonban a spanyol Marcus Walz mögüle a harmadik helyre zárkózott fel, így a magyar kajakos kedden a B döntőben szállhat vízre.

Kopasz Bálint a férfi kajak egyesek 1000 méteres versenyének középfutamában Forrás: MTI/Kovács Tamás

A keddi program 15 órától zajlik majd, a női K-2 500 A döntőjét 15.23-kor rendezik.