Nem lesz három olimpiai bajnok a Szívós családban

Manhercz Krisztián; Szivós Márton, rio 2016 olimpia magyarország - montenegro vízilabda
Rio de Janeiro, 2016. augusztus 16. Manhercz Krisztián (b) és Szivós Márton a riói nyári olimpia férfi vízilabdatornája negyeddöntőjében játszott Magyarország - Montenegró mérkőzés után a Maria Lenk Uszodában 2016. augusztus 16-án. A magyar válogatott 9-9-es döntetlen után ötméteresekkel 13-11-re kikapott, így az 5-8. helyért küzdhet. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Szivós Márton az utóbbi két évtized egyik legjobb magyar játékosa, Rio előtt ott volt a londoni olimpián is, világbajnok lett 2013-ban a válogatottal. Az olimpiákkal azonban nincsen szerencséje, mivel  a 2004-es és a 2008-as csapatból is kimaradt, így nem tudott aranyérmet szerezni. Londonban ötödik lett, és Rióban is már csak ezt a helyezést érheti el a 34 éves pólós. 
Vágólapra másolva!

Rióban, 9-9-es rendes játékidő után ötméteresekkel kikapott Montenegrótól a magyar pólóválogatott, így eldőlt, hogy nem szerezhet érmet az olimpián, legjobb esetben is csak az ötödik helyen végezhet, ugyanúgy, mint négy éve, Londonban.

A magyar csapat egyik húzóembere Szivós Márton, aki az előző évtizedben akár két olimpiát is nyerhetett volna, csakhogy – jó formája ellenére – a 2004-es és a 2008-as csapatból is kimaradt az utolsó keretszűkítésnél. Az athéni játékok évében élete formájában játszott, a Pro Recco légiósaként a BL-döntő legjobb játékosának választották, de helyette Fodor Rajmundot vitte az olimpiára Kemény Dénes szövetségi kapitány.

2008-ban talán a már akkor is parádézó Varga fivérek, Dénes és Dániel miatt maradhatott ki a pekingi keretből, de

26 évesen még bízhatott abban, hogy lesz ő még olimpiai bajnok.

A keretben ott is volt négy és nyolc évvel később is, ám a válogatott egyik olimpián sem került négy közé, így a ma már 34 éves játékosnak vélhetően kimarad az ötkarikás arany az életéből.

Szivóst nem kellett vigasztalni, inkább ő vigasztalt Forrás: MTI/Illyés Tibor

Pedig Szivós sporttörténelmet írhatott volna, hiszen a világon nincsen még egy olyan sportfamília, ahol három generáció egyaránt olimpiát nyert. Márpedig, ha ez sikerül neki, akkor ez lett volna a helyzet, Szivósnak (aki szándékosan használja rövid 'i'-vel a nevét) ugyanis a nagyapja, id. Szívós István kétszeres olimpiai bajnok (1952, 1956), az apja, ifj. Szívós István szintén olimpiai bajnok (1976) vízilabdázó.

"Nyilván nem érzem jól magam, nem érezzük jól magunkat,

De én büszke vagyok a magyar válogatottra, mert nagyon kemény mérkőzést játszottunk, és megmutattuk, hogy micsoda tartás van bennünk. Felálltunk, háromszor is, az elején, a közepén és a végén is, végül kikaptunk ötméteresekkel, ez már szerencsejáték, és nem nekünk kedvezett a szerencse" – mondta az Origónak a riói mérkőzés után.

Nem rajta múlott a négy közé jutás Forrás: MTI/Illyés Tibor

"Az ötmétereseket lehet gyakorolni, de hiába, ez szerencsejáték. Ez benne van a sportban. Egy jó ellenféltől kaptunk ki, a célunk természetesen az ötödik hely megszerzése."

Szivósék a brazil–horvát meccs vesztesével játszanak majd, de utána még egy mérkőzést meg kell nyerniük az ötödik helyért.