Még az olimpiai aranyérmeket is meg lehet adóztatni

Simone Biles
Vágólapra másolva!
Milliók ünneplik Simone Biles-t, az amerikaiak négyszeres olimpiai tornászbajnokát, azonban ha hazatér az Egyesült Államokba 43 ezer dolláros adótartozással kell szembenéznie a sikerei miatt. Az úgynevezett győztesek adója miatt ugyanis az Egyesült Államokban adóköteles az olimpiai szereplésért járó pénzjutalom, valamint maguk az érmek is, mert aranyból, ezüstből és bronzból készülnek.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államokban az olimpiai szövetség 25 ezer dollárt ad a sportolóknak az aranyérmekért, 15 ezer dollárt az ezüstért, míg a bronzért 10 ezer dollárt. A legtöbb országban – mint például Magyarországon - ezek a pénzek adómentesek, de az Egyesült Államokban viszont ugyanolyan jövedelemként kezelik ezeket az összegeket, mintha valaki a munkahelyén szerezte volna.

Simone Biles Forrás: AFP/Toshifumi Kitamura

Simone Biles például összesen öt érmet szerzett a riói olimpián, négy aranyat és egy bronzot. Ezekért összesen - a BBC számításai szerint - 43 ezer dolláros (nagyjából 12 millió forintos) adót kell majd befizetnie.

A győztesek adója miatt ugyanis az Egyesült Államokban adóköteles az az összeg, amit a szereplésért kapnak a sportolók, de maguk az érmek után is fizetni kell.

Az aranyérmek után 9900 dollárt kell adózni, az ezüstért 5940 dollárt, míg a bronzért összesen 3960 dollárt kell fizetni. A befizetendő összeg egyébként függ attól is, hogy az adott sportoló melyik sávban adózik, a képzésére, edzésre fordított összegek pedig levonhatók.

A törvényt már több alkalommal is megpróbálták megváltoztatni, az eddigi kísérletek azonban elbuktak.