Az utolsó lehetőségére készült, aztán megérezte a vérszagot Szász Emese

Szász Emese
Rio de Janeiro, 2016. augusztus 6. Szász Emese örül, miután nyert a francia Lauren Rembi ellen a 2016-os riói nyári olimpia női párbajtőrversenye elődöntőjében a Rio de Janeiró-i a 3-as Karióka Arénában 2016. augusztus 6-án. Szász ezzel bejutott a döntőbe. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
16 éve dolgoznak együtt, átéltek sok örömöt is, csalódást is, de a csúcs Rióban jött el. Kulcsár Győzőnek Nagy Tímea után újabb olimpiai bajnok tanítványa van Szász Emese személyében. Aki úgy jött az olimpiára, hogy ez az utolsó lehetősége, és ahogy kell, meg is ragadta.
Vágólapra másolva!

Hat olimpiai arany. Négy sportolóként (1968-ban párbajtőr egyéniben, 1964-ben, 1968-ban és 1972-ben csapatban), kettő pedig edzőként, ez Kulcsár Győző mérlege. A Nemzet Sportolójának megválasztott Kulcsár Nagy Tímea 2004-es athéni győzelme után Szász Emesével is olimpiai bajnoki címet ünnepelhetett, amely a magyar küldöttség első aranya volt a riói játékokon.

Az edző azt mondta, tanítványa

nagyon nem szeret az olasz Rossella Fiamingo ellen vívni,

sokszor ki is kapott tőle. „Az olasz lánynak nagyon finom stílusa van, szinten észrevétlenül tudja elkapkodni a kezét, hogy ne tudják megszúrni, és aztán egy gyors mozdulattal ő ad tust. Már az első szünetben azt mondtam Emesének, hogy sokkal szigorúbban, nagyobb átütőerővel vívjon, tegyen úgy, mintha egy fiú állna vele szemben a páston" – mesélte Kulcsár.

A meccsek közben is mosolygott, no meg persze a győzelmek után is Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Junior fiúk ellen gyakorolt

Aki nem véletlenül említette a férfi ellenfeles hasonlatot, Szász ugyanis sokat gyakorolt junior fiúkkal a felkészülés során. „Ez sem ideális megoldás, mert még a junior fiúk is erősebbek fizikálisan, gyorsabbak, robbanékonyabbak, mindenesetre szeretnék köszönetet mondani nekik, mert sokat számított az ő segítségük.

pedig ezt a sportot egyedül nem lehet csinálni. Az elmúlt két évben a nyakunkba vettük a világot, rengeteg külföldi edzőtáborban jártunk, Rióba például az Egyesült Államokból, Houstonból érkeztünk" – magyarázta Kulcsár.

Jobb tanítványt nem is kívánhatna magának az ember

Aki 16 éve dolgozik együtt az újdonsült olimpiai bajnokkal, végigkísérte, ahogy kislányból nagylány lett, aztán ahogy felnőtt nő, és a sok öröm mellett számos csalódás is érte őket az együtt töltött idő alatt.

16 év közös munkájának most érett be igazán a gyümölcse Forrás: MTI/AP/Andrew Medichini

„Rögös utat járt be, rengeteg sérüléssel kellett megbirkóznia, volt egy visszatérő könyöksérülése például. De mindig ott volt a tűz közelében, nagyon sok ezüst- és bronzérmet szerzett, és most itt ez az arany. Rióra úgy készült, hogy ez az utolsó lehetősége, és ez meg is látszott az edzésmunkáján. Jobb tanítványt nem is kívánhatna magának az ember, vannak persze néha viták, súrlódások, ilyenkor segít, ha kisírja magát, vagy megiszunk egy pohár bort, és megy minden tovább".

Gatyába rázta a videózás

Adódik a kérdés, ha régóta ott van az élmezőnyben, és eddig nem sikerült nyernie, akkor miért éppen Rióban állt össze minden. Kulcsár azt mondja, el kellett hitetnie tanítványával, hogy meg tudja nyerni az olimpiát.

Négy éve Londonban az első meccsen kikapott a dél-koreai Csojtól,

és Kulcsár számára a riói nyitómérkőzésen, az észt Beljajeva ellen is feltűnt, hogy tanítványa meg van illetődve.

„Szerencsére jött egy videón visszanézett jelenet, és amíg azzal babráltak, addig Emese magához tért, és onnantól úgy vívott, ahogy tud. Kifogástalanul vívott egész nap, nem stresszelt, hanem mosolygott a páston is, és nagyon megérdemelte ezt, mert óriási alázattal áll a víváshoz".

Az arannyal mehetnek haza Rióból Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Megérezte a vérszagot, az olasz meg összement

Bár ő maga nem emlékezett rá, hogy négytusos hátrányból győzött, edzője szerint „megkattant valami a fejében, amikor az olasz 11-7-re vezetett, és onnantól fogva nem volt gond. „Keményebb és összeszedettebb lett, veszélyessé vált, addig ez nem volt elmondható. Úgy tűnt, kívülről, hogy megérezte a vérszagot, és onnantól nyomás alatt tartotta az ellenfelet.

Amikor pedig már ő vezetett 13-12-re, akkor az olasz lány mintha összement volna a páston, Emese fizikálisan és szellemileg is fölé nőtt".