A magyar olimpikon szerint élőben durvább a víz, mint a tévében

Kormos Villő toronyugrás műugrás
Kormos Villő toronyugrás műugrás
Vágólapra másolva!
Bár már kicserélték a vizet a műugrók számára fenntartott medencében a riói olimpia Maria Lenk Uszodában, a színe még mindig zöld, sok kellemetlenséget okozva ezzel a sportolóknak. Vajon a rossz főpróba után milyen lesz az előadás? Kormos Villő toronyugróval beszélgettünk.
Vágólapra másolva!

„Szombat reggel érkeztem, küszködöm egy kicsit az átállással, már otthon próbáltam hozzászoktatni magam az időeltolódáshoz, meglátjuk majd, hogy sikerül” – mesélte rió tudósítónknak Kormos Villő, aki az idei, brazíliai Világkupán toronyugrásban elért 21. helyével harcolta ki az olimpiai kvótát.

A medence zöld színe őt is meglepte, készített is róla egy fotót, amelyen ugyanolyan volt a víz, mint az ő Hungary-feliratú pólója. „Teljesen beleillik a környezetbe, szombaton még zöld fürdőruhában is edzettem” – viccelődött a sportolónő.

A helyzet azóta javult. „Este leengedték, és új vízzel töltötték fel a medencét, így most már látom a lépcsőt és a saját kezemet a víz alatt, de szombaton még semmit nem lehetett látni. Amikor beugrottam a vízbe, még azt sem láttam, hogy elúszott-e már alólam a másik ugró, így inkább – a balesetet megelőzendő - többet vártunk egymásra.”

Így viszont lassabban zajlott az edzés, elég szokatlan helyzet elé állítva a műugrókat. „Ami még szomorú, hogy a víztől csúszós és nyálkás lesz a bőrünk.

- igaz, a klórtól is ugyanúgy kijön. Nem tudom, miből volt benne sok, de valamiből sok volt benne” – jegyezte meg a 28 éves olimpikon.

Forrás: Origo

Az egyik német műugró, Maria Kurjo úgy foglalta össze a helyzetet a zöld vízről, hogy

eddig csak fura volt, most viszont már gusztustalan.

„A tévében nem tűnt ennyire durvának, mint élőben” – mondta erről Kormos Villő.

A medence az ígéretek szerint két napon belül újra kék lesz, a műugrók egyelőre szkeptikusak. A magyar toronyugró a társaihoz képest optimista, hiszen, mint mondja, az első edzésen még olyan érzése volt, mint amikor az ember a Balatonban keresi a lábával a lépcsőfokokat a zavaros vízben, mára viszont jobb lett a helyzet.

Ezért lett zöld a víz

A riói Maria Lenk Uszoda kálváriája múlt szombaton kezdődött, amikor az egyik alvállalkozó 80 liter hidrogén-peroxidot öntött a műugró és a vízilabda-medencékbe, ám a szervezők erről csak akkor szereztek tudomást, amikor látványosan zöldre változott a műugró medence vize a nők 10 méteres szinkrontoronyugrásának döntőjében. A hidrogén-peroxid semlegesítette a klórt a vízben, ami következtében algák jelentek meg a medencében.

A formájáról így beszélt: „otthon az utolsó edzésem nagyon jól ment, most egy könnyebb, átmozgató edzésem volt, nagyon vegyesen érzem magam. Nem teljesen pontosak az ugrásaim, mert nem lőttem még be a dolgokat, de közben érzésre jól ment. Remélem, a versenyig megszokom a környezetet, például azt, hogy a nap máshol látható, mint otthon.”

Hogy ez miért nem jó? „Mert amikor kiállok, pont a szemembe süt, nem tudok stabilan egy helyre nézni, kicsit hunyorgok.”

A célja, hogy magával elégedett legyen a versenyek végeztével. „Konkrét helyezést nem fogalmazok meg. De azt szeretném, hogy legyen öt függőleges ugrásom, és egyéni csúcsot érjek el.”

A szinkronúszók víze kék, a műugróké zöld Forrás: Origo

Villő a vasárnap délutáni edzésen nemcsak 10, hanem 5 méterről is ugrott, méghozzá azért, hogy utóbbin begyakorolja a gyakorlata első felét.

A versenyen az előzetes nevezések alapján 29-en indulnak, ebből 18 versenyző kerül a középdöntőbe, 12 pedig a döntőbe. A toronyugrás küzdelmeit jövő szerdán rendezik.

Forrás: Origo