Kapás döntős, Hosszú fáradtan is továbbjutott

Vágólapra másolva!
Kapás Boglárka a hetedik legjobb idővel bejutott a 400 méteres gyorsúszás döntőjébe. Hosszú Katinka a harmadik leggyorsabb volt a 200 hát előfutamaiban, így hétfő hajnalban ő is elődöntőzhet, csakúgy, mint Kozma Dominik, aki 12. legjobb időt úszta a 200 gyors előfutamai során.
Vágólapra másolva!

Kapás Boglárka a 400 gyorson a hetedik legjobb idővel jutott be a döntőbe, a szám másik magyar indulója, a 14 éves Késely Ajna 21. lett. Az Európa-bajnok Kapás 4:04.11 perces idővel futamában harmadikként csapott célba a hármas pályán. Mellette a négyesen Katie Ledecky úszótt, és 3:58.71-es olimpiai rekorddal került be a fináléba.

Késely Anna 4:12.40 perc alatt úszta le a távot, és nem volt túlságosan elégedett. "Nem vagyok megelégedve az eredménnyel, viszont ebben az évben nagyon sok versenyen vettem részt és nem volt meg az az állóképesség-fejlesztés, ami kellett volna ehhez a négyszázhoz.

- mondta az olimpiai legfiatalabb magyar tagja, aki ezúton is megköszönte osztálytársai biztatását és e-mailjeit. Kapás ezúttal nem tudott nyilatkozni, mert doppingellenőrzésre kellett mennie. A nyolcas döntőt - Kapás részvételével - magyar idő szerint hétfőn hajnali 3.55-kor rendezik.

Így rajtolt Késely Ajna Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az immár olimpiai bajnok Hosszú Katinka az előfutamokból a negyedik legjobb idővel jutott be a 100 méter hát elődöntőjébe. Az Origónak azt mondta, hogy

nagyon fáradt volt, mert a 400 vegyesen világcsúccsal elért olimpiai bajnoki címe után csak fél négykor került ágyba.

Annak viszont örül, hogy döntőbe jutott, és ez a szám ugyanannyira fontos számára, mint a többi. Hosszú a mezőny legerősebb futamban harmadikként csapott célba 59.13 másodperces idővel.

Hosszúék előfutama Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Adam Pretty

A Vasas 27 éves úszója magyar idő szerint a hétfőn 4.29-kor kezdődő elődöntőből próbál majd a nyolcas fináléba jutni a szám Európa-bajnoki ezüstérmeseként.

A többi úszónak nem sok babér termett.

Hiába úszott országos csúcsot a Kozma Dominik, Bohus Richárd, Takács Krisztián, Holoda Péter összeállítású magyar 4x100 méteres gyorsváltó előfutamában, a 12. legjobb idő kevés volt a döntőbe jutáshoz. Balog Gábor a 25. helyen végzett a 100 hát előfutamában, így nem került elődöntőbe. Sztankovics Anna 100 mellen a 24. legjobb időt érte el, így ő sem folytathatja.

"Nagyon örülök, különösképpen azért, mert

Ezután nagyon nehezen mentek az edzések, de az utóbbi két-három napban újra éreztem, hogy jól megy. Remélem, 200 méteren még jobb lesz" - idézte az MTI Sztankovicsot.

Kozma Dominik ugyanakkor örülhetett, hiszen a 12. legjobb idővel bejutott az elődöntőbe 200 gyorson. "Kicsit elrontottam a végét, egy fél másodperc még biztosan volt benne, de így is a legjobbamat úsztam. Annyira belassult ritmusban úsztam, hogy egy picit még bele is ragadtam. Reméljük, hogy este ezen még tudok gyorsítani. Egész jól éreztem magam a vízben, meglátjuk, hogy mit tudok még. Most még lesz egy 100 gyors a váltóval első emberként, amivel levezetek" - nyilatkozta Kozma.

A 4x100-as gyorsváltó tagjai így örültek az országos csúcsnak Forrás: MTI/Kovács Tamás

Bernek Péter mindössze a 37. lett, és nem tudja, miért szerepelt le ismét. "Meg kell találni az okot, hogy miért nem sikerült, nem lehetett érezni az edzésen. A tegnapit nem boncolgattuk, megpróbáltunk túllépni rajta. Most van két nap a váltóig, meg kell próbálni valahogyan összeszedni magamat. Nem technikai problémáim vannak, egyszerűen az izmaim nem bírják" - mondta Bernek.