Se isten, se bíró nem vagyok

Jelena Iszinbajeva, atlétika, magasugrás
2915726 08/18/2016 Yelena Isinbaeva, two-time Olympic pole vault champion, elected to the International Olympic Committee's Athletes' Commission, is seen here at the media center of the XXXI Summer Olympics in Rio de Janeiro. Alexey Filippov/Sputnik
Vágólapra másolva!
Az orosz atléták kizárása miatt nem indulhatott a riói olimpián Jelena Iszinbajeva, aki 2004 és 2008 után harmadik aranyérmét szerette volna megszerezni. Ugyan bejelentette a visszavonulását, de azt mondja, egy kiskaput még nyitva hagyott Tokió előtt.
Vágólapra másolva!

"Csak a jóisten tudja, mi fog történni a következő olimpián. Elvileg semmi sem lehetetlen" – nyilatkozta a női rúdugrás egyik legnagyobb alakja, aki a múlt pénteken bejelentette a visszavonulását.

A 34 éves sportoló ugyanakkor kiemelte a spanyol Ruth Beitia teljesítményét, aki 37 évesen megnyerte a női magasugrást. „Kiderült, hogy a 37 évesen is lehet még olimpiai bajnok az ember. Biztosan nem csukom be az ajtót végleg, de csak az idő fogja eldönteni, hogy a tokiói olimpia közeledtével érzek-e magamban elég erőt" – tette hozzá.

Jelena Iszinbajeva Forrás: Sputnik/Alexey Filippov

Iszinbajeva az orosz Szport-Ekszpressznek adott nagyinterjúban elmondta, nem véletlenül készült esélyesként Rióba, a győztes görög Ekaterini Stefanidou 485 centiméterrel győzött, ennél véleménye szerint jobbat tudott volna.

Véleménye szerint a dopping létező probléma Oroszországban, de nem olyan mértékű, mint amennyire ezt felfújták. „A legfontosabb, hogy intézkedni kell, annak érdekében, hogy a becsületes sportolókat sikerüljön megvédeni. Azt mondtam, hogy sohasem bocsátom meg azoknak, akik miatt nem indulhattam az olimpián. Aztán kimentem Rióba, ahol beválasztották a Nemzetközi Olimpiai Bizottság sportolói bizottságába. Egy hét után rájöttem, hogy se isten nem vagyok, se bíró. Mindenkinek megbocsátottam, de nem a tetteikért."

Forrás: Instagram/Jelena Iszinbajeva

Szerinte nem az amerikai propaganda miatt történhetett, hogy a győztes Lilly King a 100 méteres mellúszás döntője után nem gratulált az ezüstérmes Julija Jefimovának.

„Egyszerűen hiányzik a jó modor. Vannak olyan olimpiai elvek, mint a fair play szabályai. A sportnak távol kellene tartania magát a politikától, a sportolóknak mindig semlegesnek kellene maradniuk" – mondta.