Pólósaink Rio helyett az ellenkező irányba mentek

Kiss Gábor
Kiss Gábor
Vágólapra másolva!
Kis Gábor, a pólóválogatott centere szerint a szerbek kiemelkednek a mezőnyből, de sebezhetőek, és velük együtt nyolc csapat – köztük a magyar - is reálisan veszi célba az elődöntőt az olimpián. Az együttes a riói landolás előtt tett egy oda-vissza hatszáz kilométeres kitérőt, hogy három napig senki ne zavarja, és bár volt, hogy a busz rossz reptérre ment értük, végül mindenki sikeresen megérkezett az olimpia helyszínére.
Vágólapra másolva!

A szerb pólósoknak nem fért el a lábuk a repülőn a riói úton. Lehetnek-e szombaton annyira fáradtak emiatt, hogy könnyedén legyőzitek őket?

Szerintem azért nem az üléspozíción fog múlni, hogy ki nyer (nevet). Az utazás után azért van ideje pihenni és regenerálódni mindenkinek, mi is megtettünk mindent, hogy megfelelő formába kerüljünk az első meccsig.

Nektek mennyire volt kényelmes az út?

Részben kényelmes volt, mert kaptunk egy pár első osztályú jegyet, és ezeket kisorsoltunk egymás között. Hosszú és fárasztó utazáson vagyunk túl, és már áldás volt, amikor megérkeztünk Sao Paulóba. De ezek után egy 10 órás utazást kezdtünk meg Bauru városába. Volt, amikor a busz egy másik reptérre ment el értünk, volt, amikor várni kellett rá, de ez nem probléma, így lett 10 a 6-7 órás útból, Sao Paulóból ugyanis busszal utaztunk el oda.

Az olimpiai faluban Forrás: Origo

Mit kerestetek Bauruban?

Eltöltöttünk ott három napot, hogy egy kis változatosság is legyen a következő három hétben, és ez szerintem nagyon jó ötlet volt. A legfontosabb volt, hogy átálljunk az itteni időszámításra, és tudjunk regenerálódni. Az első két-három napon azért mindenki korábban kelt, mint kellett volna, az átállás miatt ezzel küszködtünk.

A túra után pedig egy újabb tízórás utazást követően érkeztünk meg Rióba szerda éjjel. Bennünk is van kilométer bőven, de semmi baj nincsen ezzel.

Jó-e, hogy rögtön a szerbek ellen kezdtek? Volt már – például a 2014-es budapesti Eb-n -, hogy az elején összejött a győzelem, aztán a döntőben nem. Nem érdemes ilyenkor esetleg elrejteni a titkos fegyvereket, hiszen egy vereséggel is simán tovább lehet jutni?

Én úgy gondolom, hogy nyerni mindig jó, nekünk pedig az a célunk, hogy győzelemmel kezdjük az olimpiát. De ha nem így sikerül, akkor sem történik semmi, mert az első és a legfontosabb, hogy a négy közé bekerüljön a csapat, és az elődöntő akkor is elérhető, ha nem nyerjük meg az első meccsünket. De úgy érzem, segítene a jó csoporthelyezés is, hogy könnyebben kerüljünk be a négybe, hiszen az első helyezett a másik csoport negyedikjével játszik, és ez sokat számít. Mind a két csapat borzasztóan készül, nagyon jó összecsapás lesz a magyar-szerb, igazi nyitómeccs, megjósolni nem tudom a végét, csak reménykedni tudok abban, hogy sikerül őket megverni.

Hogyan élitek meg, hogy – mivel a kézisek távol lesznek – most tényleg csak a pólósokon lesz az egész ország szeme, már ami a csapatsportokat illeti?

Az olimpia mindig hatalmas motiváció, de

és ugyanaz marad a célunk. Ha ennek lesz jó oldala, akkor azt igyekezzük majd kihasználni.

A csapat járt a csúcson (vb-győzelem 2013-ban) és hullámvölgyben is volt (vb-hatodik hely 2015-ben) Peking óta. Most, fél évvel az Eb-bronz után milyen formában van a válogatott?

Elég jól stabilizálódott a csapat, egy jó átlagteljesítményt bármikor tud nyújtani, annyiból lesz másabb a mostani olimpia, hogy van hat-nyolc csapat, amely reális célként a négy közé kerülést tűzte ki. Ezek között vagyunk mi is, ez a nyolc csapat meg tudja lepni mindig a másikat. Amikor egymással játszanak ezek a válogatottak, nincsen papírforma, és megjósolhatatlan a végeredmény. Amennyire meg tudjuk verni a másik hét csapatot, annyira ők is meg tudnak verni minket. A pillanatnyi forma és a koncentráció dönt majd ezeken a meccseken. Nagyon nehéz lesz.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A szerbek továbbra is kiemelkednek a mezőnyből?

Igen, egy kicsivel feljebb járnak a többieknél. De ahogy az elmúlt években láthattuk, azért őket is meg lehet verni, van, hogy sebezhetőek.

Benedek Tibor szövetségi kapitány a januárban megnyert Eb-bronz után az Origónak azt mondta: „Súlyban mindenképpen növekednünk kell, mert látszik, hogy a montenegróiak, a szerbek nagyobbak, mint a mi játékosaink." Megtörtént ez a változás?

Sokat változott a csapat, hétről hétre jobbak vagyunk, és volt, akinek erősödnie, volt, akinek stagnálnia, és volt, akinek fogynia kellett. Ez szépen össze lett rakva az elmúlt fél évben.

Riónak kettős a megítélése, van, akinek nagyon tetszik, míg mások menekülnének innen. Te hogy vagy ezzel?

Az alapján, amit a repülőről és a buszról láttam, vannak Riónak nagyon gyönyörű, de árnyékosabb részei is. Igazából mi az olimpiai faluval foglalkozunk, amivel semmi gond nincsen. Szerintem szép, maximálisan jól érezzük magunkat. Igaz, hogy

de jól tudunk aludni, és egyébként sem nyaralni jöttünk.

Névjegy

Született: 1982.09.27.
Klubja: Szolnoki Dózsa-Közgép, Budapest
Olimpiai eredménye: 1. (2008)
További kiemelkedő eredményei: vb-2. (2007), Eb-2. (2006), Eb-3. (2008, 2016), Világliga-2. (2007)