Merkely: Hosszú zseniális, de Kapás az igazi orvosi csoda

Dr. Merkely Béla
Dr. Merkely Béla szerint bármilyen sportról van szó, rendkívül fontos, hogy azt rendszeres orvosi kontroll kísérje
Vágólapra másolva!
Bár a magyar úszóválogatott orvosának, Merkely Bélának nincs nehéz dolga a riói csapat mellett, azért sok apróságra kell odafigyelnie. Úgy látja, a magyar csapat a csalódások ellenére is kiemelkedően teljesít. Michael Phelps pedig biztos, hogy nem a köpölyözéstől úszik gyorsan, az csak placebo.
Vágólapra másolva!

A 37 fős magyar úszóválogatott stábjában dolgozik Merkely Béla, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója, aki korábban a vízilabdázók mellett tette a dolgát, a tavalyi kazanyi világbajnokság óta pedig az úszóválogatott munkáját segíti.

„Szerencsére nincs nehéz dolgunk, de oda kell figyelnünk a sportolókra, és azért kisebb-nagyobb tennivalók mindig vannak, amelyek

” – mondta Merkely doktor. Érdekes jelenség, tette hozzá, hogy Európa kifejezetten gyengén teljesít, Magyarország eddig egymaga eredményesebb, mint a többi európai nagyhatalom. Németország, Hollandia és Dánia még érmet sem nyert úszásban.

Legközelebb valószínűleg hosszabb akklimatizálódásra lesz szükség. Jövőre a magyarországi világbajnokságon sokkal jobb helyzetben leszünk.”

Kenderesi Tamás és Dr. Merkely Béla Forrás: Dr. Merkely Béla


Az úszóversenyek vége felé már látszik, hogy a csapat egyes tagjai kiemelkedően szerepeltek, míg másoknak nem jött ki a lépés. De ennek az időzóna és klíma eltérésén kívüli egyéb orvosi okok biztosan nem állnak a hátterében. Sokkal inkább fejben dőlnek el ezek a dolgok – véli Merkely doktor.

Nincs garancia az éremre

„Aki itt van, az mind remekül felkészített sportoló. Ebben az orvosi stábnak is van egy kis szerepe, például a sportkórházban és a klinikánkon kialakított terhelésélettani laborban végzett vizsgálatok révén. Azaz a rosszabb szereplés inkább annak köszönhető, hogy

amivel az olimpia előtt útnak indították őket. Azért, mert valaki az előző két olimpián nyert három ezüstöt és egy bronzot, mint Cseh Laci, nem törvényszerű, hogy most is képes lesz dobogóra állni.”

Ryan Lochtenak (jobbra) sem ment igazán Rióban Forrás: Dr. Merkely Béla


A 200 pillangón hetedik helyen végző klasszis Merkely doktor szerint százon még képes lehet a bravúrra. Hosszú Katinka esetében azonban nem kell bravúrokról beszélni, az ő győzelmei egy világklasszis sikerei.

Katinka már megszokta

„Katinka zseniális, hihetetlenül profi, akinek minden napja percről percre fel van építve.

sokszor volt ezen a féltekén, ezért is bírja ilyen kiemelkedően a versenyeket.”

Kérdés, hogy meddig lehet bírni ezt a hatalmas terhelést, nem kell-e attól tartani, hogy ki fog égni pár éven belül? „Én nem tartok ettől. Egyrészt az elképesztő edzésmunka miatt, amit Katinka év közben elvégez, másrészt pedig az én véleményem szerint

illetve, amíg megfelelő módon tud regenerálódni, tudja oldani a versenyekkel járó stresszt. Nála egyikkel sincs probléma.”

Ő a csoda

Orvosi szempontból azonban nem Hosszú Katinka a legkülönlegesebb tagja a magyar csapatnak.

„Ha arra kíváncsi, hogy én kit neveznék »orvosi csodának«, akkor egyértelműen Kapás Bogit mondanám. Ránézésre egy vékony, törékeny kislány, akin szinte semmi izmot nem látni, mégis hihetetlen erőkifejtésre képes, és elképesztő állóképessége van – csak azt nem tudom még én sem, hogy honnan. Egy természet adta őstehetség.”

Forrás: MTI/Kovács Tamás


Edzésmunka és eredmények ide vagy oda, Hosszú Katinkával kapcsolatban rendre előjönnek a nemzetközi – főleg az amerikai sajtóban – a doppingvádak.

„Erre annyit tudok mondani, hogy én magam

egy hét alatt 17 doppingvizsgálaton

voltam az úszóinkkal, és valamennyi negatív lett, mondanom sem kell. Katinkát egy év alatt több mint negyvenszer ellenőrizték. Furcsa dolog ez, mert ha Katinka két másodperccel megjavít egy világrekordot, akkor biztosan doppingolt, míg ha ugyanezt Katie Ledecky teszi, akkor ő zseniális úszó.”

Ha hisz benne, csinálja

Aki még vitán felül fantasztikus úszó, az a Rióban négy, összesen pedig már 22 olimpiai bajnoki címnél járó Michael Phelps, akin különös sötét foltok láthatók mostanában. Időközben már tudjuk, hogy a bajnok köpölyöztet, aminek vannak ugyan pozitív élettani hatásai, de az aranyérmeit nem ennek köszönheti.

„Hallottam róla, hogy köpölyöztet, de biztosak lehetnek benne, hogy nem emiatt úszik gyorsan. Fájdalomcsillapító hatása lehet, és az is lehet, hogy segít az úszás közben fellépő oxigénhiányos állapotban felgyülemlő káros anyagok eltávolításában, de akkor is

Persze mindenkinek az segít, amiben hisz. Phelps talán úgy érzi, hogy ez hozzátesz a teljesítményéhez, ezért használja.”

Merkely Béla nem tud róla, hogy magyar csapatban bárki élne hasonló praktikákkal, bár annyit elárult, hogy van olyan a csapatban, aki elsajátította a köpölyözés módszerét, de használni nem használja.

Az élsport ma már elképzelhetetlen modern orvosi háttér nélkül, ami felé már idehaza is tettek lépéseket. Ilyen lesz a Városmajori Klinikán – ahol nyolc éve foglalkoznak a témával – egyre inkább kiépülő terhelésélettani labor. De attól messze vagyunk, ahol

a harmincfős edzői és hasonló létszámú szakmai háttérstábbal

dolgozó amerikaiak tartanak.

„De jó úton haladunk, további előrelépést jelent majd a jövő évi budapesti vizes világbajnokság rendezése. A 2024-es olimpia rendezési jogának elnyerése pedig a teljes magyar sport infrastruktúrájának hatalmas lökést adna.”