75 ezren ünnepeltek egy magyar focistát a riói döntőben

női labdarúgás, Németország - Svédország, Marozsán Dzsenifer
Germany's striker Dzsenifer Marozsan (C) celebrates with teammates their team's second goal during the Rio 2016 Olympic Games women's football Gold medal match at the Maracana stadium in Rio de Janeiro, Brazil, on August 19, 2016. / AFP PHOTO / Luis Acosta
Vágólapra másolva!
A négyszeres magyar válogatott Marozsán János lánya, Dzsenifer volt a hőse a Maracanában rendezett női focidöntőnek a riói olimpián. A svédek elleni mérkőzésnek a 24 éves labdarúgó szerzett egy remek távoli gólt, és adott egy gólpasszt is - egy óriási kapufája után öngólt vétett az ellenfél. A svédek még szépítettek, de az aranyérmet 2-1-gyel a németek hódították el.
Vágólapra másolva!

A riói olimpia egyik legizgalmasabb helyszíne a Maracana Stadion. Az 1950-ben felhúzott aréna már-már nemzeti jelképe Riónak és Brazíliának, egykor a világ legnagyobb stadionja volt.

1950. július 16-án a jegyirodák szerint 199 854, valójában azonban mintegy 210 ezer ember látta, amint a házigazda brazilok 2-1-re kikapnak Uruguaytól. Azóta ezt a vereséget Maracanazónak nevezik a brazilok. 1992. július 19-én a stadion egyik lelátórésze leszakadt, hárman meghaltak, ötvenen megsérültek, ezért csökkentették a befogadóképességét, jelenleg 78 639-en férnek el benne.

Jó meccset ígért a német-svéd Forrás: AFP/Luis Acosta

Tudósítónk útja izgalmas volt a stadion felé, a médiabusz sofőrje öt - amúgy az olimpián dolgozó, de nem sajtós - haverját is magával hozta az útra, többször letért az olimpiai sávról, és a cimborákat kitette épp ott, ahol ők szerették volna. Ezt megelégelte egy Brazíliában élő olasz tévés, és elképesztő hangon üvölteni kezdett a sofőrrel és a potyautasokkal.

A médiabusz nem térhet le az útvonaláról. Ez egy veszélyes környék, ahová hoztál minket, itt már közel vannak a favelák, mi a fenét csinálnál,

ha valaki egy fegyverrel bekopogtatna az ablakon, amíg a hülye haverjaidat szállítgatod?

Takarodjatok le azonnal a buszról!" - kiáltotta önmagából kikelve az olasz férfi, majd meglökött két potyautast, és nem sok kellett, hogy egymásnak essenek.

Az utasok ezen a közjátékon hamar túltették magukat, hiszen végül sikeresen megérkezett a legendás stadionhoz a busz, és a kezdést is sikerült elcsípni.

Egy magyarnak is szoríthattunk

Magyar szemszögből természetesen Marozsán Dzsenifer miatt volt érdekes a döntő, a németek 10-es mezben játszó ásza a négyszeres magyar válogatott Marozsán János lánya.

1996-ban a Saar-vidéki Burbachba költöztek, mivel Marozsán János a harmadosztályú 1. FC Saarbrücken csapatába igazolt.

Dzsenifer hihetetlen karriert futott be Németországban,

2008-ban U17-es Eb-aranyérmes és gólkirály, ugyanebben az évben vb-bronzérmes és gólkirály, 2010-ben U20-as világbajnok. A Frankfurttal 2013-ban Bajnokok Ligája-győztes, jelenleg a francia BL-címvédő Lyon légiósa.

Dzsenifer Marozsán a gólja után Forrás: AFP/Luis Acosta

Az olimpián eddig még nem szerzett gólt, az előző két meccsen le is cserélték (egyszer a szünetben, egyszer a 88. percben), a döntőben újra a kezdőben kapott helyet. A németeket az ötgólos Melanie Behringer és a három gólig jutó sara Däbritz vitte eddig a hátán, ám a finálé hőse egyértelműen Marozsán volt.

A meccs abszolút élvezhető volt, főleg a Maracana fantasztikus hangulata miatt, a nézők kitettek magukért,

hasonlót nem is éltünk még át eddig Európa egyetlen arénájában sem.

A svéd kapus csukafejessel mentett, Leupolz alig fejelt fölé, Maier 16-ról csavart kevéssel mellé, a kipattanót Anja Mittag óriási helyzetben mellé lőtte. Volt itt miért tapsolni, ebben tökéletes társ volt a közönség.

Sok lövés, kevés pontos

De volt még helyzet bőven az első félidőben, Lotta Schelin egy hosszú indítást a jobbösszekötő helyéről fölé lőtte, ezt Stieber Zoltán az Eb-n simán átemelte a kapuson. Szép cseleket is láthattunk, nem volt túl gyors tempó, de a hol hullámzó, hol ollézó, hol felállva őrjöngő lelátó felejthetetlen sportélménnyé varázsolta a döntőt.

Persze mi annak drukkoltunk, hogy Marozsánék győzzenek, és ha lehet, akkor az ő vezérletével. A 35. percben még fölé lőtt távolról, és Däbritz sem tudta megtréfálni Lindahlt, aki vetődve hárította a 19 méteres lövést.

A döntő legjobbja volt Forrás: AFP/Luis Acosta

A szünetben 11 német lövésből három, a hat svéd löketből egy ment kapura.

Aztán elérkezett a 48. perc, amikor Marozsán 16 méterről álomszép gólt tekert a bal felsőbe. A stadionon hihetetlen hangulat lett hurrá, mindenki a magyar származású labdarúgónak tapsolt. Magyarként is hátborzongató volt ezt látni-hallani-tapasztalni.

De ezzel még nem volt vége, ki más, mint Marozsán csavart 18 méterről a jobb oldali kapufára szabadrúgásból, szegény Sembrant pedig ballal a saját kapujába vágta a kipattanót.

Ez a Marozsán-tekerés is világklasszis teljesítmény volt.

A 66. percben egy jobbról betett labdát Blackstenius gólra váltotta közelről, visszahozva még a svéd reményeket. Támadtak a svédek, de nem sikerült már egyenlíteniük, Marozsán viszont 23 méterről lőtt még egy remek szabadrúgást, centikkel mellé.

A lefújás után a németek ellepték a gyepet, és egymást ölelgetve ünnepelnek, megnyerték az aranyérmet - egy budapesti születésű magyar lány vezérletével.