Minden doppingolónak félnie kell

Olympic Games 2016 Athletic, Track and Field Schriftzung Kontrolle Doping-Kontrolle
A sign to the Doping Control station is seen at the Sambodromo during the Women's Marathon of the Athletic, Track and Field events during the Rio 2016 Olympic Games at Sambodromo in Rio de Janeiro, Brazil, 14 August 2016. Photo: Sebastian Kahnert/dpa
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) orvosi bizottságának vezetője szerint minden doppingolónak félnie kell, mert tíz évig tárolják a levett mintákat.
Vágólapra másolva!

Richard Budgett hétfőn Rio de Janeiróban figyelmeztetett: aki a teljesítményfokozás kifinomultabb formáival - fedőszerekkel vagy géndoppinggal - él, az se gondolja, hogy nem fogják lebuktatni.

- vélekedett.

A 2008-as pekingi és a 2012-es londoni ötkarikás játékokon levett minták közelmúltbeli újraelemzése

98 pozitív esetet eredményezett,

és az utólag lebukott sportolók közül senki nem versenyezhet Rióban. A mostani olimpiáról az államilag támogatott, rendszerszintű doppingolás miatt számos orosz versenyzőt kizártak.

Rióban körülbelül hatezer vizelet- és vértesztet végeznek, a mintákat pedig tíz évig tárolják, hogy ma még nem ismert új technológiák és anyagok használatával elemezzék.

Budgett nem volt hajlandó kijelenteni, hogy a riói olimpia doppingmentes,

azt viszont elmondta, bízik benne, hogy idővel minden csalásra fény derül.

"Alapvetően orvos vagyok, mi pedig mindig kételkedünk mindenben, ez a dolgunk. Éppen ezért úgy gondolom, helyes, ha minden esetet kivizsgálunk, az viszont sajnálatos, hogy minden fantasztikus teljesítményt kétségbe kell vonnunk" - tette hozzá Budgett.