Fellobbant a láng Rióban

Vanderlei Cordeiro, megnyitó, láng
Former Brazilian athlete Vanderlei Cordeiro lights the Olympic cauldron with the Olympic torch during the opening ceremony of the Rio 2016 Olympic Games at Maracana Stadium in Rio de Janeiro on August 5, 2016. / AFP PHOTO / Emmanuel DUNAND
Vágólapra másolva!
Káprázatos nyitóünnepség kíséretében hivatalosan is megnyitották a XXXI. nyári olimpiai játékokat Rio de Janeiróban. A következő bő két hétben egy rendkívüli ellentmondásoktól kísért olimpiát követhetünk majd figyelemmel. 
Vágólapra másolva!

Brazil himnusz a világ egyik leghíresebb stadionjában, a Maracanában, látványos műsor, hullámzó közönség, zene, tánc, különleges jelmezek – a mostani olimpia nyitóünnepsége a hasonló ceremóniák minden elemét felvonultatta. Ám mielőtt a stadionban lenyűgöző show keretében bemutatták a dél-amerikai országot, a Maracana elől könnygázzal és hanggránátokkal oszlatott el a rohamrendőrség egy tüntetést.

A több száz demonstráló az olimpiai játékok körül kirobbant korrupciós ügyek és a túlköltekezés ellen tiltakozott. Az oszlatásból semmit sem látott az Origo két helyszíni tudósítója, de a stadion rendjét jól láthatóan extrém erővel védték: mintha háborús övezetben sétálnánk, annyi fegyveres lepte el az utcákat, felszerelkezve rohamkocsikkal és speciális rendőrautókkal is.

Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Richard Heathcote

Ha nem lett volna a tüntetés, a gyenge közbiztonság és a terrorfenyegetettség önmagában is igazolja az erős rendvédelmet. A 205 milliós ország lendületesen fejlődött az elmúlt évtizedben, és bár ez a lendület megtört az utóbbi években, így is a világ hetedik legnagyobb gazdaságává hízott, ugyanakkor az egy főre jutó GDP rangsorában csak 77. a világon. Ezek a szélsőségek, ha nem is tökéletesen, de mégiscsak érzékelhetőek szabad szemmel is Rióban.

Tízmilliók léptek ki a mélyszegénységből az elmúlt években, de további tízmilliók várják még a segítő kezet. Rióban könnyen hozzászokik az ember a gondolathoz, hogy kirabolhatják, pláne mert könnyen megúszhatja különösebb baj nélkül, ha nem áll ellen. Több nemzetközi stábot (akár sportolóit, akár újságíróit) sokkoltak a városba vezető út mentén sorjázó nyomornegyedek, még lövöldözés is történt, sőt akadtak sztárok, akik nem vállalták az utazást a játékokra.

Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/David Rogers

Az utóbbi azért vaskos túlzásnak tűnik. A rettegett Zika-vírusnak se híre, se hamva, szúnyogok és bűnözők sem szívják az ember vérét minden sarkon. Aki akar, alapvetően tud vigyázni magára, a kissé sztereotip latin lezserség pedig nagyon is érezhető, és sok mindenért kárpótol. A mosolyok belülről fakadnak, a helyiek minden porcikájukkal segíteni akarnak, az ember ösztönösen is drukkolni kezd egy sikeres és nyugodt olimpiáért.

Csak az Isten

A Maracanában tartott négyórás ünnepségen tettünk egy lépést egy jó értelemben emlékezetes olimpia felé. Rengeteg újdonságot nem hozott a program, de a hangulat fergeteges volt. Már a rövid felvezető műsor után hullámozni kezdett a közönség, majd jöttek a sztárok, az olimpiai bajnok tornász Nadia Comanecitől kezdve a Forma-1 uráig, Bernie Ecclestone-ig.

Nadia Comaneci és Bernie Ecclestone Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Ross Kinnaird

Szokás szerint a házigazda bemutatta az ország történetét, a portugál gyarmatosítók vagány jelmezekben pompáztak, később pedig a kényszerrel Brazíliába hurcolt afrikaiak jövetelét lehetett látni: kerekekben futottak, munkájuk eredményeként a fák helyét cukornádültetvények vették át. Végül az arabok és távol-keletiek bevándorlását mutatták be, ami után hatalmas metropoliszok nőttek ki a földből.

Szintén a mainstreamnek megfelelően hangsúlyt kapott a környezetvédelem is. Joggal: a brazil társadalom egészére kihat az Amazonas őserdeje alatti rendkívül értékes termőföldért folyó harc, amelynek az erdők felégetése még csak az egyik kísérőjelensége. Másrészt ha a globális felmelegedés nem torpan meg, Rio nagy része is víz alá kerülhet hamarosan.

Forrás: AFP/Olivier Morin

Külön figyelmet kapott a béke, ám ezen a téren az olimpiai mozgalom gesztusa ezúttal nem ragadt le néhány táncfiguránál: először indulhatnak a játékokon menekült sportolók, akiket külön csapatba terelt a NOB, és akiket nagy tapssal fogadott a közönség. Az olimpiai zászló alatt versenyző tíz sportoló közt van az olimpia legfiatalabb versenyzője, a nepáli földrengés egyik túlélője, a 13 éves úszó, Gaurika Singh. A csapat ruházatát a NOB biztosítja, a sportolók az olimpiai faluban laknak, ha pedig egyikük nyerne, az olimpiai himnusz csendülne fel a tiszteletére.

Gisele Bündchen Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Elsa

Egy olimpián tehát mindenkinek helye van, utoljára még a brazil szupermodell, Gisele Bündchen is közönség elé lépett, mindannyiunk legnagyobb örömére. Akadt viszont egy nagy hiányzó, minden idők talán legnagyobb focistája, Pelé. A háromszoros világbajnokot felkérték a láng meggyújtására, ám az egészsége már nem a régi, márpedig „csak az Isten fontosabb számomra, mint az egészségem”, jelentette ki velősen.

Egy maratonifutó gyújtotta meg a lángot

A 75 éves, évek óta bottal járó legenda helyett Vanderlei Cordeiro de Lima gyújtotta meg a lángot, az egykori maratonifutó 2004-ben, Athénban lett bronzérmes. De nem akármilyen körülmények között, ugyanis sokáig vezetett a versenyben, 35 km után közel félperces előnye volt a mezőnyhöz képest. Ekkor a nézők közül berohant a pályára egy korábbi ír pap, Cornelius Horan, aki az út mentén álló tömegbe lökte. Az atléta végül csak harmadik lett, azonban a záróünnepségen megkapta a Pierre de Coubertin fair play díjat a verseny során tanúsított sportszerű magatartásáért.

Vanderlei Cordeiro de Lima gyújtotta meg a lángot Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

Michel Temer, Brazília ideiglenes államfője megnyitotta a játékokat, ám előtte még bevonultak az országok, mind a 207, az élen a görögökkel, Sofia Bekatoru vitorlázó vezetésével.

A magyar zászlót Szilágyi Áron, London olimpiai bajnok kardvívója vitte – utoljára éppen húsz éve, Atlantában tartotta egy vívó a magyar lobogót, méghozzá a MOB mostani főtitkára, Szabó Bence.

Szilágyi Áron viszi a 160 tagú magyar csapat zászlaját Forrás: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

A nagy szomszédot, Argentínát hatalmas hangorkán kísérte, mintha a brazilok maguk sem tudnák, hogy kifütyüljék, vagy megtapsolják őket. Újra megcsodálhattunk több népviseletbe öltözött afrikai küldöttséget, a kambodzsaiak sötétlila ruháját, a franciák és olaszok eleganciáját, és olyan zászlóvivő klasszisokat, mint az USA-t vezető Michael Phelps, vagy a spanyol küldöttség élén masírozó Rafael Nadal.

Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Pool

Mit is láttunk még? Öt transznemű önkéntest, akik a tolerancia jegyében helyet kaptak az országok tábláit hordozók közt. Szombattól viszont csökken a tolerancia, és megkezdődik a verseny: augusztus 21-ig összesen 306 aranyéremért küzd meg tízezernél is több sportoló, köztük 160 magyar, akik fair versenyzéssel és érmekkel tehetik boldoggá egy távoli kis ország lakóit.