Súlyos beteg kisfiúnak gyűjt az olimpiai ezüstérmes

Piotr Malachowski, diszkoszvetés, atlétika, Rio 2016, olimpia
Poland's Piotr Malachowski competes in the Men's Discus Throw Final during the athletics event at the Rio 2016 Olympic Games at the Olympic Stadium in Rio de Janeiro on August 13, 2016. / AFP PHOTO / FRANCK FIFE
Vágólapra másolva!
Regnáló világ- és Európa-bajnokként nem sikerült begyűjtenie az olimpiai aranyérmet a lengyel Piotr Malachowskinak, aki az utolsó sorozatban Christoph Harting mögé szorult a riói olimpia diszkoszvető számában. A 33 éves atlétára eddig is büszkék lehettek honfitársai, azonban amit tett az ezüstérmével, arra nincsenek szavak.
Vágólapra másolva!

„Egy sportoló álma, hogy olimpiai érmet nyerjen. Természetesen az arany a legértékesebb, megtettem ennek érdekében minden tőlem telhetőt, sajnos nem jött össze” – nyilatkozta, majd saját közösségi oldalán bejelentette, hogy az ezüstérmét nem tartja meg, inkább árverésre bocsátja.

„Nem sokkal a verseny után megkeresett egy anya, és a segítségemet kérte. Kisfia, Olek súlyos beteg, az életéért küzd” – mondta.

Piotr Malachowski Forrás: AFP/Franck Fife

A hároméves Olek Szymanskiról 2014 decemberében derült ki, hogy súlyos szembetegségben, retinoblasztómában szenved. Az ideghártya rosszindulatú betegsége a gyermekkori szemészeti daganatok között a leggyakoribb, megfelelő kezelés és műtét nélkül hamar áttétet képez az agyba és a csontvelőbe.

A hároméves kisfiú hat kemoterápiás cikluson van már túl, több mint 70 napot töltött a kórházban. Egyetlen reményük egy New York-i specialista, David H. Abramson lehet, aki állítólag 98 százalékos hatékonysággal gyógyítja a betegséget, de ahhoz egymillió zlotyra (mintegy 65 millió forintra) lenne szükség.

Miután Malachowski meghallgatta kis Olek történetét, úgy döntött, a jó cél érdekében elárverezi riói ezüstérmét.

Olek története meghatotta Malachowskit Forrás: Facebook/Piotr Malachowski

„Rióban az aranyéremért harcoltam, most ennél sokkal értékesebbet kérek mindenkitől. Egy fantasztikus kisfiú egészsége a tét. Úgy döntöttem, segítek, és minden befolyó pénzt a gyógykezelésére fordítok. Kérek mindenkit, aki csak tud, licitáljon. Ha segítesz, ez az ezüstérem sokkal értékesebb lehet Olek számára, mint az arany” - írta a hivatalos Facebook-oldalán.

Az éremre augusztus 26-ig lehet licitálni, az oldalon azt lehet látni, hogy a péntek reggel 10 órakor meghirdetett licit 100 zlotyról pillanatok alatt 15 ezer zloty fölé kúszott.