A tartaléksor készülhet az olimpiai golftornára

Jordan Spieth, golf
AKRON, OH - JULY 03: Jordan Spieth hits off the sixth tee during the final round of the World Golf Championships - Bridgestone Invitational at Firestone Country Club South Course on July 3, 2016 in Akron, Ohio. Sam Greenwood/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Jordan Spieth, a golfozók világranglistájának harmadik helyezettje úgy döntött, a Zika-vírus okozta megbetegedések miatt nem indul az augusztus 5-én kezdődő riói olimpián.
Vágólapra másolva!

A 22 éves amerikai versenyző döntéséről és annak okáról Ty Votaw, a Nemzetközi Golf Szövetség alelnöke számolt be hétfőn. Mindez azt jelenti, hogy az olimpiai golfversenyen nem áll rajthoz a világ négy legjobbja, ugyanis az aktuális rangsorban első Jason Day, a második Dustin Johnson és a negyedik Rory McIlroy már korábban lemondta a részvételt, valamint így döntött a dél-afrikai Branden Grace és Louis Oosthuizen, valamint a japán Macujama Hideki is.

A szúnyogok által terjesztett Zika-vírus gyors nemzetközi terjedése miatt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) február 1-jén globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett. A WHO szerint az amerikai kontinensen idén négymillióra emelkedhet a Zika-lázas megbetegedések száma.

AKRON, OH - JULY 03: Jordan Spieth hits off the sixth tee during the final round of the World Golf Championships - Bridgestone Invitational at Firestone Country Club South Course on July 3, 2016 in Akron, Ohio. Sam Greenwood/Getty Images/AFP Forrás: AFP/2016 Getty Images/Sam Greenwood

Jelenleg Brazília a leginkább érintett ország, ott másfél millióra teszik a fertőzések számát. A vírust elsősorban szúnyogok terjesztik, de szexuális úton is terjedhet. A Zika-vírus kisfejűséget (mikrokefáliát) és más agyi rendellenességeket okoz a várandósság idején megfertőződött nők magzatjainál.

A golf 112 év után tér vissza idén az olimpia műsorára.