Katasztrófa, ami a román tornával történt

Károlyi Béla magyar származású amerikai tornászedző, torna
Budapest, 2016. január 14. Károlyi Béla magyar származású amerikai tornászedző az M4 Sport - Az Év sportolója gálán a Nemzeti Színházban 2016. január 14-én. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Még Károlyi Béla, a román tornasport felvirágoztatója, a háromszoros olimpiai bajnok Nadia Comaneci magyar származású edzője is hitetlenkedve reagált arra, hogy a Románia 1968 után először ismét csak egyéniben képviselteti magát a riói olimpián.
Vágólapra másolva!

Az 1976 óta minden egyes olimpián dobogós helyen végző, háromszoros aranyérmes együttes, a riói tesztversenyen sem tudta kiharcolni a nyári ötkarikás játékokon való részvételt, ezért a sportág nagyhatalmának számító Románia 1968 után ismét mindössze egyéniben – két férfi és egy női tornásszal – lesz érdekelt a Rio de Janeiróban.

A csapat bukásának híre Károlyi Bélának is hihetetlennek tűnt. Az Egyesült Államokban élő és ott feleségével, Mártával az amerikai tornászképzést koordináló erdélyi szakember a Gsp.ro telefonos megkeresésére katasztrófának nevezte a történteket.

Károlyi Béla magyar származású amerikai tornászedző Forrás: MTI/Kovács Tamás

„Ott voltam, amikor a tavalyi skóciai világbajnokságon csak a 13. lettek és nem kvalifikáltak, de azt nem sejtettem, hogy a helyzet ennyire rosszá válik. Ez nem lehet. Még mindig sokkhatás alatt vagyok" – fogalmazott.

A Kronika.ro beszámolója szerint a román szövetségnek, a szakminisztériumnak és az olimpiai és sportbizottságnak címzett nyílt levelében hívta vissza a női válogatottat a dévai olimpiai központba Petru Marginean. A város polgármestere szerint hiba volt a keretet Izvorani-ba költöztetni, szerinte ez is hozzájárult a csapat történelmi kudarcához.