Gretzkyék az NHL-ben mindent megbosszulnak

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Mi tagadás, a két négyes középdöntő csoportküzdelmeinek befejező meccse, a Kanada-Csehország derbi (3-3) párját ritkítóan nagy meccs volt. Volt benne vitatható gól (Lemieux második találata, amikor a korong a lövést voltaképpen hárító Dominik Hasek testével és kesztűjével együtt csúszott át a gólvonalon), elementáris küzdelem, s az utolsó másodpercekben egy csúnya összecsapás, aminek következtében Theo Fleury, a New York Rangers törpenövésű szélsője csak társai segítségével tudott levánszorogni a jégről. Mi, a nézőtéren ülők is konstatáltuk a történeteket, de arra gondoltunk, ilyesmi előfordul ebben a kemény sportban. A kanadaiak azonban sokkal jobban szívükre vették az incidenst.

"Óriási nyomás alatt játszunk meccsről meccsre, egész Kanada aranyérmet vár tőlünk, s joggal, mert legutóbb fél évszázada voltunk olimpiai bajnokok" - kezdte Gretzky, égő tekintettel, pengevékony ajakkal, remegő hangon. "Érzelmileg túlfűtött mérkőzést vívtunk a csehekkel, mindenképpen győzni akartunk, annak ellenére, hogy győzelem esetén a negyeddöntőben a finneknél erősebbnek tartott oroszokkal találkoztunk volna. Ezen a meccsen játszottunk eddig a legjobban, sajnos, most már tendencia, hogy a kanadai válogatottnak mindig két-három mérkőzésre van szüksége ahhoz, hogy belemelegedjen."

Ezen a ponton Gretzky lassan végigmérte az újságírókat, majd nagy lélegzetet vett, és belevágott. "Amit Hamrlik csinált Fleuryvel a találkozó végén, azért a torna hátralévő részéről el kellene tiltani. Hátulról, bottal letaglózni valakit, akit előzőleg még meg is szúrtak az ütővel.. Ez ebben a sportban főbenjáró bűn. Ha ezt egy kanadai hokis csinálja, számára véget ért volna az olimpia. Súlyos szavak ezek, de kimondom: minket mindenki utál, azt hiszik, hogy a sportág feltalálóival szemben minden megengedett. Hogy miért? Mert a kanadai hokisok durva, kemény legény hírében állnak, akik mindent elviselnek. Nehogy azt higgyék, hogy a meccs közben - mert végig rendesen aprítottak a csehek -, ne akartak volna törleszteni a mieink. De Pat Quinn-nek megmondtam, ne engedje, hogy visszaüssenek. Azt viszont nem tudom garantálni, hogy ha újra indul az NHL, és március 25-én az Islanders a Rangerst fogadja, akkor nem látják el nagyon csúnyán Hamrlik baját... Ebben a ligában ugyanis semmi sem marad megtorlatlanul."

Csak ültünk és kapkodtuk a levegőt. Mi ez? Összeesküvés-elmélet? Vagy a színtiszta igazság? De Gretzky még nem fejezte be. "Senki sem akarja, hogy mi nyerjük meg ezt az olimpiát, kivéve a saját játékosainkat. Ők viszont nagyon. És megfogadták, hogy az egész világgal szembeszállnak, ha kell." Tessék. Pedig Gretzkyt éppen hétfőn tüntették ki az olimpiai érdemrenddel. Vajon mit mondott volna, ha nem fél órával a sajtóértekezlet után került volna sor az ünnepélyes érdemrendátadásra? Pat Quinn, a kanadai válogatott edzője tökéletesen egyetértett főnökével: "Azt hiszem, ezt a mérkőzést a csehek a Hudson Bay Rules szellemében játszottak. Ez egy olyan szabálykönyv, aminek egyetlen pontja sincs, vagyis minden megengedett. Apró probléma, hogy nekünk erről elfelejtettek szólni. Sebaj. Most megtiltottam a fiúknak, hogy válaszoljanak a provokációra. Hétfőn viszont újra indul az NHL, akkor eljön a törlesztések ideje."

Fotó: EPA
Ritka pillanat: a német Kreutzer elviszi a korongot a svéd Norström mellett

A góllövőlistán öt találatával Leclair vezet, de Selänne, Sundin és Brett Hull is roppant eredményes. Kedden pihentek a hokisok, szerdán vívják mind a négy negyeddöntőt, reggeltől estig az E Centerben.

Ajánlat:

Bomló keleti blokk műkorcsolyában

Korábban:

Döntetlen a hokirangadón

Fórum:

Salt Lake City