Lazutyina: Dopping után aranyérem

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Rajt-cél győzelmet aratott az orosz Larissza Lazutyina a nők 30 kilométeres klasszikus stílusú számában. A harminchat esztendős sífutónő ezzel hatodik olimpiai elsőségét gyűjtötte, s beérte az örökranglistán a szintén hat arannyal büszkélkedő honfitársnőit, a sífutó Ljubov Jegorovát és a gyorskorcsolyázó Lídia Szkoblikovát. Ráadásul összesen ez már a tizedik érme (hat arany, három ezüst, egy bronz), s ezzel utolérte a szintén orosz Raisza Szmetanyinát, aki 1976 és 1992 között négy aranyat, öt ezüstöt és egy bronzot szerzett. A második helyen az olasz Gabriella Paruzzi, a harmadikon csapattársa, Stefania Belmondo ért célba.

Lazutyina sikere még várhatóan sok vihart fog kavarni, hiszen korábban a sportolónőt már kizárták a váltóból, miután a vizsgálatok magas hemoglobinszintet mutattak nála, és így felmerült az EPO-használat gyanúja. Ennek ellenére elindulhatott a viadalon, amelyet nagy fölénnyel meg is nyert. Ráadásul az orosz csapatban nem ez az első eset: korábban, még a hivatalos megnyitó előtt az egykori junior világbajnok Natalia Baranova-Masalkina kapott eltiltást EPO-használat miatt.

Nők, 30 km-es klasszikus sífutás:
1. Larissza Lazutyina (orosz) 1:19:03.1
2. Gabriella Paruzzi (olasz) +1:48.1
3. Stefania Belmondo (olasz) +1:52.6
4. Bente Skari (norvég) +2:27.3
5. Anita Moen (norvég) ++2:28.3
6. Valentina Sevcsenko (ukrán) +3:54.1

Zavargások Salt Lake Cityben

Ha terrorakció miatt nem is, de a zavargások miatt akadt dolguk a rendőröknek. A hivatalos közlemény szerint húsz személyt vett őrizetbe a Salt Lake City-i rohamosztag, akik a kora reggeli órákban részegen randalíroztak a belvárosban. Az akcióban mintegy kétszáz rendőr vett részt, a felső vezetők pedig mindössze kisebb csetepaté jelzővel illették az eseményeket.

A sajtó már értékelt

Az utolsó versenynappal világszerte elkezdődött a Salt Lake City-i téli olimpia értékelése. Az első lapvélemények szerint az ötkarikás játékok ellentmondásosak voltak, hiszen a kitűnő küzdelmeket és a fantasztikus világcsúcsokat beárnyékolták a doppingesetek és a botrányok.

Egyesült Államok:
Washington Post:
"Kár, hogy az olimpia nem csak a sportteljesítmények, a világrekordok és a gyönyörű, hófedte táj miatt marad emlékezetes, hanem az elmúlt évtized legbotrányosabb ötkarikás eseményeként is emlegetik majd. Ez nem azoknak a versenyzőknek a hibája, akik a fair play szellemében küzdöttek, és nem is a kitűnő munkát végző szervezőké. A krízisért néhány pontozóbíró, valamint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a sportági szövetségek vezetői a felelősek."

New York Times:
"Amíg a az 1994-es lillehammeri játékok kissé régimódi stílusban mutatták meg, hogy a téli sportok életképesek, addig a 2002-es Salt Lake City-i olimpia már az új évezred jegyében zajlott. Azokban az időkben, amikor a szeptember 11-ei tragédia miatt megkérdőjeleződött, hogy egyáltalán megrendezzék-e az ötkarikás játékokat, Utah állam fővárosa bebizonyította, hogy a világnak igenis szüksége van erre a nemes vetélkedésre. Dráma és pátosz, valamint egy adag nemzeti öntudat, de ez mind nem számít, hiszen a lényeg az, hogy az olimpiai mozgalom tovább él."

Hollandia:
De Talagraaf:
"Az időnként túláradó nemzeti büszkeség, az óriási lelkesedés, a szinte hibátlan rendezés, a lélegzetelállító táj és a kiemelkedő sportteljesítmények ellenére Salt Lake Cityben soha nem égett igazán az olimpiai láng. A város nagysága és a szigorú biztonsági intézkedések miatt nem volt olyan intim és bensőséges a légkör, mint nyolc évvel ezelőtt Lillehammerben. Ennek ellenére ebben a hideg környezetben is születtek emlékezetes eredmények. Az élsport olyan gyorsasággal fejlődik, hogy a győzelem és vereség közötti különbség egyre kisebb és kisebb lesz, s ezért a küzdelem egyre keményebbé és szikrázóbbá válik."

Schmitt Pál értékelése

"A kisebb bonyodalmak ellenére jó hangulatban zajlott le ez az olimpia, amely a béke és a biztonság olimpiája volt." - így összegezte a Salt Lake City-i tapasztalatait Schmitt Pál, a MOB elnöke. "Általánosságban már a hivatalos, magyar idő szerint hétfő hajnali záróünnepély előtt megállapítható, hogy a téli játékok méretei egyre nagyobbak: 24 ezer önkéntes segítette a szervezők munkáját és az 1,3 millió eladott jegy rekordot jelent, ennyivel egy nyári olimpia rendezői is elégedettek lennének. A XIX. havas-jeges játékokon a magyar versenyzők zöme teljesítette az eleve szerény célkitűzést, közülük a legjobb, Sebestyén Júlia a műkorcsolyázók között elért nyolcadik helyével az élcsoportban végzett, a gyorskorcsolyázók sorozatban állítottak fel országos rekordokat" - osztott bizonyítványt a MOB-elnök "A részletes szakmai értékelés a sportági szövetségekre vár, a MOB a március 9-ei közgyűlésén vonja meg a szereplés mérlegét." - tette hozzá.

Schmitt szerint a nemzetközi élmezőnyben tíz év alatt jelentős változások történtek. Németország megerősítette vezető pozícióját, az amerikaiak, mint házigazdák, általában nagyon kitettek magukért, kiváló eredményekkel hálálták meg hallatlanul lelkes közönségük buzdítását. Folytatódott a norvégok előretörése, jelezve: az 1994-es lillehammeri olimpia megrendezése olyan lendületet biztosított az északi ország sportolói számára, ami mind a mai napig kitart. "Ezzel párhuzamosan az oroszok téli olimpiáról téli olimpiára gyengébben szerepelnek és egyes alpesi országok versenyzőinek, így az osztrákoknak, a franciáknak, a svájciaknak is kevesebb érem jut, mint a korábbi évtizedekben." - mondta Schmitt Pál, aki szerint az olimpia sikerét néhány bonyodalom sem tudta mérsékelni. "A magam részéről a páros műkorcsolyázás második aranyérmének kiadásával nem tudok azonosulni, az ilyesmi sportszakmailag megmagyarázhatatlan és indokolatlan. Mi, régi olimpikonok ezt az esetet a média aranyérmeként emlegetjük." A magyar sportdiplomata elismeréssel szólt a NOB következetes doppingellenes harcáról. Az EPO-teszt bevezetését újabb jelentős előrelépésnek tartja.

Pincési László

Ajánlat:

Korábban:

Fórum:

Salt Lake City