Óriásit lépett az olimpia felé a férfikézi-válogatott

Vágólapra másolva!
Nagy csatában, mínusz háromról felállva 28-26-os győzelmet aratott Macedónia ellen a magyar férfikézilabda-válogatott a göteborgi olimpiai selejtező első napján, így nagy lépést tett a londoni szereplés felé. A csoport másik találkozóján Svédország Brazília ellen játszik majd. A torna első két helyezettje jut ki az olimpiára.
Vágólapra másolva!

A veszprémi BL-kiesés is erőt adott - meccs utáni rekciók

A brazilok megizzasztották a svédeket

Eredmény, olimpiai selejtező, 2. csoport, 1. forduló:
Magyarország - Macedónia 28-26 (15-13)
Göteborg, Scandinavium, 5000 néző,
v.: Raluy, Sabroso (spanyolok)
gól: Perez 6, Császár 6/1, Krivokapic 4, Gulyás 4, Mocsai 2, Iváncsik G. 2, Katzirz 2, Harsányi 1, Zubai 1, illetve K. Lazarov 7/3, Mojszovszki 6, Mirkulovszki 4, Mojszoszki 4, Sztoilov 2, Manaszkov 2, Dimovszki 1
hetes: 1/1, illetve 3/3
kiállítás: 16, illetve 8 perc

Élő közvetítés

Mocsai Lajos szövetségi kapitány pénteken úgy döntött, a Göteborgba utazó 18 játékos közül a beálló Szöllősi Szabolcs és a balszélső Vadkerti Attila marad ki. Utóbbi kimaradása elsősorban azért volt meglepetés, mert így a poszton Iváncsik Gergő egyedül maradt - a meccs végén látszott is, jól jönne neki egy kis pihenő.

Reménykedésre az adhatott okot, hogy Macedónia ellen kiváló mérleggel rendelkeztünk: kilenc győzelem mellett mindössze kétszer szenvedtünk vereséget, a legutóbbi két Eb-selejtezőn oda-vissza vertük Kiril Lazarovékat.

A spanyol játékvezetők pillanatok alatt jelezték, nem tűrik a túl kemény játékot, Mocsai és Laluska meg sem izzadt, máris két percet kapott. 4-4-ig fej-fej mellett haladtak a csapatok, majd Lazarov és Sztojlov megrázta magát, és 6-4-re, sőt, 9-6-ra is meglépett a macedón csapat.

Érkezett Pérez, ezzel alapjaiban változott meg a támadójáték. A 40 éves átlövővel olyan lövőerő párosult az egyébként dinamikus játékhoz, amivel Risztovszki kapus nem tudott mit kezdeni.

Pérez pedig élvezte a helyzetet, lőtt páros lábról felugorva, beállós pozícióból és távolról, és emberhátrányból szinte egymaga megfordította a meccset (11-10).

Forrás: AFP/Kovács Ankikó

Az 5-1-es periódushoz Fazekas néhány védéssel szintén hozzátette a maga részét, így a félidő 15-13-as magyar előnnyel zárult

A második félidő elején a kiválóan játszó Gulyás mellé felzárkózott eredményességben Krivokapics és Császár is, 21-17-nél úgy tűnt, zsebben a meccs. Az 50. perctől jött egy kis hullámvölgy, a fáradó Iváncsik oldaláról sorozatban szórta a gólokat Mojszoszki, aki zsinórban négyszer talált be, és egy hetest is kiharcolt.

Négy és fél perccel a vége előtt Császár 27-24-re növelte az előnyt, de Manaszkov-duplája, majd Zubai kiállítása miatt az utolsó két perc 27-26-ról indult. A csapat azonban nagyon okosan játszott, Harsányi emberhátrányból állította be a 28-26-os végeredményt.

Forrás: AFP/Kovács Ankikó

Az utolsó másodpercekben Császár azt tette, amit a León elleni BL-meccsen is kellett volna: a biztos megoldást választva felelőtlen támadásvezetés helyett inkább magasan a levegőbe célozva a lelátóra vágta a labdát

Győzelmével a magyar válogatott nagy lépést tett az olimpia felé, szombaton a brazilok, vasárnap pedig a házigazda svédek következnek. Az olimpiához a négyfős csoport első két helyén kell végezni, a braziloknál pedig papíron feltétlenül jobbak vagyunk.

"Nehéz értékelni a mérkőzést, mert még most is olyan hőfokon égünk, amit el sem lehet mondani" - értékelt a lefújás után azonnal Mocsai Lajos szövetségi kapitány az m1-nek. "Drámai végjátékból sikerült jól kijönnünk, homogén csapatunkkal támadó- és védőjátékban is jobbak voltunk és a sok emberhátrány ellenére meg tudtuk nyerni a mérkőzést."