Gatlin: Nem köptem le, de legyőzhetem Boltot

Justin Gatlin, atlétika, USA, london 2012, olimpia
Vágólapra másolva!
A négyéves doppingvétség miatti eltiltása után 2010-ben visszatért Justin Gatlin úgy érzi, hogy jobb és gyorsabb lesz az olimpia 100 méteres síkfutás döntőjében, mint valaha, és azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy övé lesz az aranyérem.
Vágólapra másolva!

Jelenleg Justin Gatlin számít a világ leggyorsabb harminc év fölötti futójának, idén 9,80 másodpercet ért el az amerikai válogatón.

"Visszatértem, és jobb eredményt értem el, mint 22 vagy 23 évesen. Azt tervezem, hogy a lehető legkeményebben dolgozom, méghozzá azért, hogy szépen tudjam majd befejezni a karrieremet, bármikor is jön el az ideje" - nyilatkozta a 30 éves atléta, aki szombaton délelőtt 9,97-es idővel jutott tovább az előfutamából.

Gatlin szeretné, ha nem csak a doppingesete miatt ismernék a nevét, hanem úgy emlékeznének rá, mint egy nagyszerű atlétára, ehhez viszont nagyon jó időt kell futnia a döntőben. "Határozottan úgy gondolom, hogy képes vagyok a 9,7-es vagy még ennél jobb időre is. Bolt 9,58-as világrekordja megdönthető, korábban senki nem gondolta, hogy 9,6-ot vagy 9,5-öt is lehet futni. Nem mondom, hogy a 9,4 lehetetlen, mert a 9,5-re is ezt mondták" - fogalmazott a 2007-es vb győztese, aki azt tervezi, hogy jövőre a vb-n 200-on is indul majd.

Forrás: AFP/Eric Feferberg

Gatlin szerint Bolt és közte nincsen nézeteltérés, és tagadja, hogy idén Zágrábban a kétszeres jamaicai világcsúcstartó futópályája felé köpött volna. "Nem tudom, miért mondta ezt, még csak nem is a mellette lévő pályán futottam" - nevetett az amerikai, és kitalációnak nevezte Bolt állításait.

Gatlinen kívül a londoni előfutamban csak honfitársa, Ryan Bailey tudott 10 másodpercen belül futni (9,88), a többi nagyágyú tíz másodperc körüli eredménnyel kezdett. Az esélyesek közül Usain Bolt futotta a leggyengébb időt (10,09), igaz, az utolsó húsz méteren lelassult a világcsúcstartó, a szintén jamaicai Asafa Powell 10,04-gyel, Yohan Blake pedig kerek tíz másodperccel nyitott. A brit kedvenc Dwain Chambers 10,02-es, illetve a Boltot korábban kétszer is legyőző Tyson Gay 10,08-as idejéből sem lehet messzemenő következtetést levonni, szinte biztos, hogy a döntőben mindenki tíz másodpercen belül fut majd.