Összeesküvést sejt a Kővágó-ügyben a magyar szövetség

Vágólapra másolva!
Van lehetőség a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) kétéves eltiltásáról hozott döntés felülvizsgálatára a diszkoszvető Kővágó Zoltán ügyében, ám ez mindenképpen hónapokat vesz igénybe - véli Gyulai Márton, a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) főtitkára.
Vágólapra másolva!

Gyulai hétfőn a Digi Sport Reggli Start című műsorában azt is elárulta, hogy több összeesküvés-elméletük is van arra, miként végződhetett eltiltással egy olyan ügy, melyben a magyar doppingcsoport korábban, alapos vizsgálat után arra jutott, hogy Kővágó nem követett el vétséget. Kővágót egy tavaly augusztusi eset miatt büntette a CAS közvetlenül a játékok előtt, mert szerinte a sportoló kivonta magát a doppingellenőrzés alól.

"Nem csak a Magyar Atlétikai Szövetség, hanem a független magyar doppingbizottság is ártatlannak tartja Kővágót. Jogerős elsőfokú ítélete ezt ki is mondta, amit később külföldön felülbíráltak, ahol szerintünk valakik befolyásolták a bíróság döntését - mondta Gyulai a műsorban. "Történt valami tavaly augusztusban Szolnokon, ám szerintünk a két doppingellenőr sosem találkozott Kővágóval. Ellenben az ellenőrök rokonok, vej és anyós, ami önmagában is érdekes és jelentősen gyengíti az érvelésüket, főleg, hogy négyen is mást állítanak velük szemben" - jelentette ki.

Forrás: MTI/Zádor Péter

"Keressük, vajon ki lehet ellenünk. Nagyon furcsa úgy vívni egy háborút, hogy körülötted az ellenfél láthatatlan és megfoghatatlan. Nem értjük az okokat, habár sejtéseink vannak, azért nem teljesen vakon tapogatózunk: van több összeesküvés-elméletünk. Nem elképzelhetetlen, hogy a kollektív bűnösség elve vetül még mindig a magyar nehézatlétikára nyolc év után is, de ez elképesztő lenne. Az is lehet, hogy vetélytársak állnak az ügy mögött, ami picit hízelgő, de inkább ijesztő" - mondta Gyulai.

A felülvizsgálati lehetőséggel kapcsolatban azt emelte ki Gyulai, van precedens arra, hogy megváltoztatják a CAS-ítéletet, de azt is elismerte, hogy Kővágón ez már igazából nem segít, mert mint mondta: a versenyző padlón van". "Kinyilvánítottuk mindig, hogy Kővágó Zolitól érmet várunk Londonban. Biztos vagyok benne, hogy ott állt volna a dobogón. Az ő érmét nem tudjuk pótolni, de Pars Krisztián aranyat szerez majd, kicsit Zoliért is" - jelentette ki Gyulai Márton.

A Kővágó-ügyről itt olvashatja a cikkeinket.