Kozma egyéni csúccsal elődöntős 200 gyorson - a többi magyar nem jutott tovább

Vágólapra másolva!
Kozma Dominik egyéni csúcsot úszva bejutott a 200 m gyors elődöntőjébe vasárnap a londoni olimpián. Nem sikerült továbblépnie Sztankovics Annának 100 m mellen és Povázsay Eszternek 100 m háton, akárcsak Bohus Richárd férfi 100 m háton. A 400 gyorson induló Risztov Éva és Kapás Boglárka sem jutott tovább a 4x100-as férfi gyorsváltóhoz hasonlóan.
Vágólapra másolva!

A szám 21 esztendős Európa-bajnoki bronzérmese 1:47.18 perces időt úszott az ötödik előfutamban, amelyben ezzel negyedik lett. Kozma összesítésben a kilencedik legjobb idővel került be az esti elődöntőbe.

"Időben és helyezésben is rosszabbra számítottam, így elégedett lehetek a teljesítményemmel" - nyilatkozta az MTI-nek Kozma. "Úgy gondoltam, hogy valahol a 18. hely környékén végzek, ehhez képest kilencedikként jutottam tovább, ráadásul négy tizedet javítottam az egyéni csúcsomon. Este legalább ugyanennyit várok magamtól..."

Sztankovics Anna a 31. helyen zárt 100 m mellúszásban. A Jövő SC 16 esztendős tehetsége 1:09.65 perces idővel, egyéni csúcsától valamivel több mint három tizeddel elmaradva csapott a célba, ezzel előfutamában másodikként zárt. A számban 46-an indultak.

Povázsay Eszter a 45 fős mezőnyben a 37. helyen zárt 100 m háton. A 21 esztendős magyar úszó 1:03.55 perces idővel csapott célba a második futamban, amelyben ezzel az idővel hatodik lett.

Bohus Richárd a 22. helyen végzett 100 m hátúszásban. Az idei Európa-bajnokságon ebben a számban nyolcadik békéscsabai sportoló saját előfutamában 54.84 mp-es idővel ötödikként csapott célba. A számban 43-an indultak.

Risztov Éva a 16., Kapás Boglárka pedig a 17. helyen végzett a mindkettőjük számára gyengébbik számnak számító 400 m gyoron. Előbbi a harmadik futamban 4:09.08 perces idővel negyedikként zárt, míg utóbbi 4:10.01 percet úszott, ezzel az utolsó, ötödik előfutamban hetedikként csapott a célba. A 35 úszó közül a legjobb nyolc jutott be az esti döntőbe.

"Tíz éve 4:07-tel még világbajnoki ezüstöt tudtam nyerni, most az országos csúcsommal sem tudtam volna a döntőnek még a közelébe se jutni, ekkorát változott, fejlődött azóta a világ" - mondta Risztov az MTI-nek. "Ezzel együtt hatalmas dolognak tartom, hogy itt vagyok, megint olimpián szerepelhetek, s még így, százévesen is nagyon jól éreztem magam."

Az előfutamok sorát a 4x100-as férfi gyorsváltók küzdelme zárta, amelyben a magyar csapat is részt vett, a továbbjutás valós esélye nélkül. A Balog Gábor, Bernek Péter, Kis Gergő, Takács Krisztián összeállítású staféta egyetlen riválist, a venezuelaiak váltóját megelőzve a 14. helyen végzett 3:21.91 perccel.