Federer megunta, Sarapova megtöri a trendet - kik viszik a zászlókat az olimpiai megnyitón?

Roger Federer, olimpiai zászló, Peking
Vágólapra másolva!
Az olimpián résztvevő országokat általában a legsikeresebb sportolók vezetik fel a megnyitóünnepségen, a siker megítélése azonban nem mindenhol ugyanolyan. Az angolok szavazással döntöttek a zászlóvivőről, míg az oroszok először bízzák nőre a feladatot. Sok országot képvisel majd teniszjátékos, Federer azonban harmadszorra már nem vállalta a szerepet.
Vágólapra másolva!

A londoni olimpia pénteki megnyitóján a magyar férfivízilabda-válogatott háromszoros olimpiai bajnoka, Biros Péter viszi a magyar zászlót

"Eddig olimpiai megnyitóünnepségen még soha nem voltam, így az ünnepségen való részvételben is ez lesz az első alkalom. Ebben az időpontban mi általában edzünk, s valószínűleg most is én leszek jelen egyedül a csapatból. Természetesen nagyon nagy megtiszteltetés ez a feladat, hiszen gyakorlatilag az egész világ látja, hogy ki viszi a magyar zászlót. Szép dolog, örülök is neki, de máris szeretnék mindenkit biztosítani arról: mi az aranyéremért megyünk, és ez a feladat nem fogja elterelni a figyelmemet arról, hogy miért utazunk Londonba" - nyilatkozta a válogatott hivatalos honlapján Biros, miután megkapta a feladatot.

Utoljára 1980-ban vihette vízilabdázó a magyar lobogót, a moszkvai játékokon dr. Szívós István volt a kiválasztott. A legutóbbi két olimpián Kovács Antal cselgáncsozó (2004 Athén) és Kammerer Zoltán kajakozó (2008 Peking) volt a szerencsés.

Utoljára 64 éve, az 1948-as londoni olimpián sikerült a magyar csapat zászlóvivőjének bajnoki címet szereznie, akkor a kalapácsvető Németh Imrének sikerült a zászlót és az aranyérmet is a kezébe fognia. Azóta egyetlen zászlóvivőnk sem tudott nyerni, Biros Péter azonban azt mondta, nem babonás, és hisz a válogatott címvédésében.

A magyar zászlóvivők 1952 óta:
1952, Helsinki: Németh Imre (atléta)
1956, Melbourne: Csermák József (atléta)
1960, Róma: Simon János (kosárlabdázó)
1964, Tokió: Kulcsár Gergely (atléta)
1968, Mexikóváros: Kulcsár Gergely (atléta)
1972, München: Kulcsár Gergely (atléta)
1976, Montreal: Kamuti Jenő (vívó)
1980, Moszkva: Szívós István (vízilabdázó)
1988, Szöul: Vaskuti István (kenus)
1992, Barcelona: Komáromi Tibor (birkózó)
1996, Atlanta: Szabó Bence (vívó)
2000, Sydney: Kőbán Rita (kajakos)
2004, Athén: Kovács Antal (cselgáncsozó)
2008, Peking: Kammerer Zoltán (kajakos)
2012, London: Biros Péter (vízilabdázó)


Egy legendára szavazott a brit delegáció

A briteknél nem kijelölték, hanem megszavaztatták a zászlóvivő személyét, és az 542 főből álló hazai delegáció többsége úgy döntött, Sir Chris Hoy legyen az, aki a görögök után elsőként vonul majd be a megnyitóra. A 36 éves, négyszeres olimpiai bajnok kerékpáros négy éve a záróünnepélyen már átélt hasonlót, de hazai közönség előtt különleges megtiszteltetésnek veszi mindezt.

Forrás: AFP/Martin Bureau

"Olyan lehetőséget kaptam, ami egyszer adódik egy életben: hazai közönség előtt vihetem az ország zászlaját. Még mindig olyan vagyok, mint aki sokkot kapott, alig bírom már kivárni a péntek estét. Az élményt még különlegesebbé teszi az a tény, hogy sportoló társaim döntöttek a sorsomról" - nyilatkozta a szavazás eredményének kihirdetése után.

Hoy 2000-ben még csak ezüstöt nyert, de Athénban egy, Pekingben pedig három aranyéremmel a sportág egyik legeredményesebb versenyzőjévé nőtte ki magát. Az úszó Henry Taylor 1908-as triplázása óta ő lett az első brit sportoló, aki egy olimpián három elsőséget szerzett, sportsikerei elismeréseként II. Erzsébet 2009-ben lovaggá ütötte.

Londonban arra készül, hogy beállítsa a legendás evezős, Sir Steve Redgrave csúcsát, aki pályafutása során öt olimpiai aranyat nyert.

Federer csak a teniszre koncentrál

Svájcban egyértelműnek tűnt a kérdés, de mégis változtatni kellett a terven. Roger Federer - aki Athénban és Pekingben is vitte a svájci zászlót - ugyanis ezúttal azonban nemcsak erről mondott le, hanem azt is kijelentette, nem él az olimpiai falu nyújtotta szálláslehetőséggel. Egyértelművé tetté, aranyat kíván nyerni egyéniben, ebbe pedig nem fér bele se a megnyitó, se a tömegszállás.

"2004-ben és 2008-ban laktam már olimpiai faluban, kifejezetten zavaró volt, persze jó értelemben. Most már vannak olimpiai tapasztalataim, ezért úgy vélem, Londonban lehetetlen lenne így koncentrálni. Tudom, mi a dolgom, megvannak a napi rutinjaim, ezeket nem rúgom fel az olimpia kedvéért sem" - nyilatkozta a svájci klasszis, aki ugyanabban a hotelszobában lakik majd, mint két és fél hete az angol nyílt teniszbajnokság alatt.

Forrás: AFP/Leon Neal

Az idei wimbledoni bajnok világelső egy ideig még vacillált a megnyitóünnepségen való részvételen, de végül átadta a zászlóvitel lehetőséget annak a Stanislas Wawrinkának (képünkön),akivel Pekingben együtt nyert párosban olimpiai bajnoki címet. "Lehettem volna állandó szereplője a megnyitónak, de inkább lepasszoltam a lehetőséget" - nyilatkozta.

Sarapova orosz történelmet ír

Az oroszoknál először fordul elő, hogy nő viszi a zászlót, a történelmet az első olimpiájára készülő teniszezőnő, Marija Sarapova írja majd.

Forrás: AFP/Glyn Kirk

Korábban a szovjet, majd orosz delegációnál különösen ügyeltek arra, hogy csak olimpiai bajnok vigye a zászlót, így olyan klasszisok vonulhattak fel ebben a szerepkörben, mint a súlyemelő Jurij Vlaszov és Vaszilij Alekszejev, a birkózó Alekszander Medvegy, Nyikolaj Balbosin vagy Alekszander Karelin, a kézilabdázó Andrej Lavrov, illetve az úszó Alexander Popov.

A sorozat négy éve a Utah Jazzben kosarazó Andrej Kirilenko választásával tört meg, Sarapovával pedig teljesen új irányt vett.

A németek gyeplabdázót, a franciák és olaszok vívót jutalmaznak

A teniszezők egyébként is kiemelt figyelmet kapnak, hiszen a már említett Wawrinka és Sarapova mellett Novak Djokovic (szerb), Max Mirnij (fehérorosz), Marcos Bagdatisz (ciprusi), Agnieszka Radwanska (lengyel, képünkön), a párosban háromszoros wimbledoni döntős román Horia Tecau vagy a világranglista 233. helyén álló liechtensteini Stephanie Vogt is hasonló feladatot kap.

Forrás: AFP/Getty Images/Matthew Stockman

A nagy nemzetek közül Olaszország és Franciaország a vívókban bízik a legjobban: előbbit az ötszörös olimpiai bajnok Valentina Vezzali, utóbbit Atlanta kétszeres aranyérmese, Laura Flessel-Colovic (képünkön) képviseli.

Forrás: AFP/Marcello Paternostro

Németország zászlaját a 2004-es bajnok gyeplabda-válogatott klasszisa, Natascha Keller viszi majd, a 36 éves sportoló ötödik olimpiájára készül, és az ötödik német nő lesz, akire rábízzák a feladatot. Nyári olimpián utoljára 2000-ben Birgit Fischert érte ez a megtiszteltetés.

Forrás: AFP/Juan Mabromata

Néhány nemzet a legismertebb sportolóját jutalmazza a dicsőséggel. Zimbabwében a kétszeres olimpiai és háromszoros világbajnok hátúszó, Kirsty Coventry viszi a zászlót, Dél-Afrikában a 800 méteres síkfutás 2009-es világbajnoka, Caster Semenya, Panamát pedig az ország egyetlen olimpiai bajnoka, a pekingi távolugrásban diadalmaskodó Irving Saladino képviselheti.

A litván zászlót ki más cipelhetné, mint a kétszeres olimpiai bajnok diszkoszvető Virgilijus Alekna, a kenyaiaknál a világbajnok középtávfutó David Rudisha, az indiaiaknál a világbajnok birkózó Sushil Kumar kapta a feladatot.

Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard

Szlovákiát Gönci József képviseli, a kétszeres olimpiai bronzérmes sportlövő szerezte a független Szlovákia első olimpiai érmét 1996-ban.