Izrael szerint iráni terrorveszély fenyegeti sportolóit az olimpián

Vágólapra másolva!
Az izraeli hatóságok attól tartanak, hogy egy iráni terrorosztag támadást tervezhet a londoni olimpián részt vevő izraeli csapat ellen - írta a The Sunday Times vasárnap. A lap úgy tudja, az izraeli belső és külső elhárítás megerősítette a csapat védelmét, emellett az angol biztonsági szolgálat magasabb fokozatra emelte az izraeli küldöttségre vonatkozó terrorkészültséget. Az újság arról is beszámolt, az olimpiai stadion alá olyan helyiségeket építettek be, amelyekbe terrortámadás esetén a VIP-vendégeket menekítenék.
Vágólapra másolva!

A vezető brit konzervatív lap forrásai szerint az izraeli kormány attól fél, hogy Londonban megismétlődhet a müncheni vérengzés. Az 1972-es müncheni olimpián 11 izraeli sportoló és edző halt meg a zsidó állam küldöttsége ellen elkövetett terrortámadásban.

A The Sunday Times forrásai szerint az izraeli kormány a belső elhárítás, a Sin Bét ügynökeivel erősítette meg a 38 tagú izraeli olimpiai csapat védelmét.

A lap információi szerint a brit elhárítás (MI5) és a Scotland Yard a bulgáriai Burgaszban izraeli turisták ellen szerdán elkövetett öngyilkos merénylet után a korábbinál magasabb szintre emelte az izraeli küldöttséggel kapcsolatos terrorkészültséget.

A brit lap úgy tudja, hogy az izraeli külső elhárító és hírszerző szolgálat, a Moszad is küldött egy különítményt Európába. Ennek feladata olyan fehér európaiak felkutatása, akik áttértek az iszlám hitre, és az iráni Forradalmi Gárdának, illetve a Teherán által támogatott Hezbollah szervezetnek dolgoznak.

A Moszad-különítmény célpontjai között van egy személy, aki David Jefferson névre kiállított amerikai útlevéllel utazik, és a hírek szerint jelen volt a burgaszi merénylet helyszínén, majd elmenekült Bulgáriából - idézte forrásait a The Sunday Times.

A brit lap értesülései szerint Jefferson birtokában van még egy olyan nagy erejű pokolgép, amilyet a burgaszi repülőtér mellett elkövetett támadásban is használtak. A bulgáriai merényletben öt izraeli turista, autóbuszuk helyi vezetője és a merénylő vesztette életét.

A cikk szerint a burgaszi merénylet része lehet annak a megtorló támadássorozatnak, amelyet Irán kezdett, bosszúként a nukleáris fejlesztési programjában részes szakértők ellen - iráni gyanú szerint izraeliek által - elkövetett korábbi merényletekért.

A The Sunday Times szerint a kelet-londoni Stratford városrészben felépített olimpiai központ terrorellenes védelme az izraeli küldöttséggel kapcsolatos készültségtől függetlenül is példátlan. A lap úgy tudja, hogy a 80 ezer fős olimpiai stadion alá pánikhelyiségeket építettek be, amelyekbe terrortámadás esetén a VIP-vendégeket menekítenék.

A pénteken kezdődő londoni olimpián a lap által idézett becslések szerint 50 ezer VIP-státusú vendég - köztük 140 államfő, kétszáz külföldi kormánytisztviselő és külföldi uralkodóházak száz tagja - lesz jelen.

Az MI5 igazgatója nemrégiben kijelentette, hogy a londoni olimpia vonzó célpontot kínálhat a terroristáknak. Jonathan Evans a londoni City polgármesterének hivatalában tartott június végi előadásában kétségtelennek nevezte, hogy egyes terrorhálózatok fontolóra vették támadások elkövetését az olimpiai játékok alatt.

"A biztonsági előkészületek azonban már javában zajlanak, és az olimpia nem lesz könnyű célpont" - tette hozzá a brit elhárítás vezetője.