Hatott a NOB könyörgése, először lesznek szaúdi nők az olimpián

Vágólapra másolva!
Szaúd-Arábia beleegyezett, hogy az olimpiák történetében először női sportolókat is indítson az olimpián. Londonban egy cselgáncsozó és egy középtávfutó kap lehetőséget.
Vágólapra másolva!

Szerdán még úgy tűnt, hogy az arab ország - hagyományaihoz híven - ezúttal sem szerepeltet női sportolót, miután a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) utasítása ellenére sem rendezett olimpiai selejtezőt nőknek. A NOB azonban már akkor jelezte, hogy folytatja az egyeztetéseket a helyi bizottsággal.

A tárgyalások csütörtökre hoztak eredményt, a szaúdiak ugyanis bejelentették, hogy Sarah Attan középtávfutó 800 méteren, míg a cselgáncsozó Wodjan Ali Seraj Abdulrahim Shahrkhani a +78 kg-os kategóriában szerepel majd Londonban.

"Nagyon jó hír ez a számunkra, s örömmel köszöntjük majd a két hölgyet a játékokon" - áll Jacques Rogge NOB elnök közleményében.

Szaúd-Arábia lépése egyben azt is jelenti, hogy az olimpián részt vevő összes ország küld női versenyzőt is Londonba. A korábban szintén csak férfiakat szerepeltető Brunei és Katar már korábban jelezte, hogy női sportolók is lesznek majd küldöttségükben.