Függetlenként futna az olimpián a családját elveszítő szudáni atléta

Vágólapra másolva!
Ha elfogadná a szudániak ajánlatát, huszonnyolc meggyilkolt családtagját árulná el, nyilatkozta Guor Marial. A 28 éves atléta hiába kvalifikálta magát, a független Dél-Szudéán színeiben nem indulhat Londonban, így azt szeretné elérni, hogy függetlenként vághasson neki a maratonnak.
Vágólapra másolva!

Huszonnyolc családtagját veszítette el a hosszú évek óta zajló szudáni polgárháborúban Guor Marial, aki válaszút elé került. A 28 éves, Egyesült Államokban élő atléta ugyanis kvalifikálta magát a játékokra, de nincs ország, amelynek színeiben elindulhatna.

Marial 14 éves korában hagyta el Szudánt, miután egy éjjel katonák ütöttek rajtuk, őt eszméletlenre verték, állkapocstörést-szenvedett. 16 évesen került az Egyesült Államokba, jelenleg szellemi fogyatékkal élőkkel foglalkozik, emellett atletizál is. Júniusban 2 óra 12 perc 55 másodperces idővel teljesítette San Diegóban a maratont, és kivívta az olimpiai szereplés jogát. Állítja, ha indulhatna Londonban, akkor a 15-20. hely környékén célba is érne.

A probléma az, milyen színekben tegye.

"Ha Szudánt képviselném, azzal megtagadnám meggyilkolt családtagjaimat" - nyilatkozta a Guardiannek. Amerikai színekben sem rajtolhat, mert ahhoz teljes jogú állampolgárnak kellene lennie, Dél-Szudán pedig hiába vált tavaly függetlenné, az országnak nincs saját olimpiai bizottsága, tehát nem indíthat sportolókat zászlaja alatt.

A menekülteket képviselő Refugees International emberi jogi szervezet azt javasolta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökének, Jacques Rogge-nak, hogy engedje Marialt függetlenként az olimpiai zászló alatt indulni.

"Ezt a lehetőséget a NOB számtalanszor biztosította már" - érvelt a szervezet elnöke, Michel Gabaudan.