Tyúkokon múlik az olimpia megnyitója

Vágólapra másolva!
Hiába a tanács, hogy élő műsort ne bízz állatokra, és gyerekekre is minél kevésbé, a londoni olimpia megnyitójának rendezői nem törődnek ezzel. Sok pénzből akarnak valami igazán ütőset csinálni.
Vágólapra másolva!

Egy falusi krikettcsapat, 12 ló, 10 tyúk és 70 birka - nem kis kockázatot vállaltak a londoni olimpia szervezői a július 27-i megnyitóra, amikor szereplőket válogattak. A kedden bemutatott tervek szerint az állatseregen kívül lesz még ott tízezer felnőtt és kilencszáz gyerek önkéntes, az ötven tonnányi hangszóróból egymillió wattal szól majd a zene, mindezt pedig 12 versenymedencényi színtéren rakják össze.

Az összköltség - írta a Gettómilliomos című filmet is rendező Danny Boyle-t idézve a Guardian - 27 millió font, mintegy tízmilliárd forint lesz. (Az olimpia és a paralimpia nyitó és záró eseményének összköltsége 81 millió font, azaz mintegy harminc milliárd forintnyi lesz, ami kétszerese az eredetileg tervezettnek.)

Forrás: AFP

A fő motívum a "zöld és kellemes" Nagy-Britannia bemutatása, ahol hatalmas májusfák jelképezik majd az ott élő nemzeteket. És állítólag igazi lesz minden: a fű, a talaj, az ekék, "felhőket" is hoznak, amelyekből eső fog zuhogni.

Hogy a történet miként alakul majd, egyelőre titok. Boyle annyit árult el, hogy a nyitókép egy vidéki táj lesz, a motívum pedig William Blake Jeruzsálem című verse, innen pedig egy városiasabb jelleg felé ívelnek az események. Titok továbbá, hogy ki lép fel, noha Paul McCartney szinte biztosan ott lesz, de úgy tudni, készül a Take That és a The Who is. A háromórás esemény stábja eddig 157 próbán van túl, és még be sem költözött a stadionba.