Szükség lesz Risztov és Gercsák hidegvíz-tűrő képességére

Vágólapra másolva!
A hétvégén rendezik meg a nyíltvízi úszók utolsó olimpiai kvótaszerző versenyét Setubalban, amelyen négy magyar, Risztov Éva, Olasz Anna, Gercsák Csaba és Gyurta Gergely próbál szerencsét.
Vágólapra másolva!

Az olimpiai programban szereplő egyetlen hosszú távú szám a 10 kilométer, amelynek egyelőre nincs magyar résztvevője, ám a portugáliai viadalon ketten is megkaparinthatják a lehetőséget, ha - a világszövetség, a FINA honlapjának híre szerint - az első kilencben végeznek.

Amennyiben Risztov Éva és Olasz Anna, illetve Gercsák Csaba és Gyurta Gergely is kvótás helyen érne célba, a jobb eredményt elérő érdemli ki a londoni repülőjegyet.

"Hogy meglegyen az egy-egy kvóta, nagyon jól kell úsznia minden versenyzőnknek, de roppant nehéz dolguk lesz, mivel a mostani az utolsó esély, és a tét a részvételt eddig ki nem harcolók mindegyikét Setubalba vonzza" - mondta Kalaus Valter, a honi hosszútávúszókat összefogó szövetség főtitkára.

"A tengerparti sávban kijelölt, bő másfél kilométeres pályán hat kört tesznek meg a versenyzők, akikre az előrejelzés szerint 23-26 fokos, tehát jó idő, viszont hullámos, és alig 17-18 fokos víz vár. Ez utóbbi talán kicsit előny nekünk, legalább is az eddigi tapasztalatok alapján Risztov és Gercsák jól bírja a hideg vizet. Viszont a mezőny bivalyerős, ha igaz, 44 országból száznál is többen rajtolnak majd a portugáliai selejtezőn."

A nők 10 kilométeres vetélkedését szombat, a férfiakét vasárnap délután rendezik meg.