Pszichésen padlóra küldhetjük egymást

Pars Krisztián magyar kalapácsvető, vb Berlinben. 2009
Vágólapra másolva!
A technikás, versenyekre jól hangoló Primoz Kozmus lehet Pars Krisztián nagy ellenfele az olimpián. A szlovén kalapácsvetőnek kevesebb versenyen kell indulnia az év elején, így elég csak a nagyobbakra koncentrálnia, Pars viszont még az ujját is meggörbítette egy versenyen, mikor a sikeres vb-szereplés volt a tét.
Vágólapra másolva!

"A fehéroroszoknak öt jó versenyzőjük is van, de egy nemzetből csak hárman indulhatnak az olimpián" - kezdi az esélyek latolgatását Pars Krisztián, London egyik magyar éremesélyese. "Pavel Krivicki és Jurij Sajunou lehet top hatos, de csak június közepére rajzolódnak ki az erővonalak."

A szombathelyi nehézatléta szerint Murofusi Kodzsi nagyon öreg már, tőle nem várható 82 méteres dobás, így minden bizonnyal a szlovén Primoz Kozmus lesz a fő ellenfele.

Forrás: AFP/Adrian Dennis

"Én gyors vagyok, és robbanékony, ez nála is megvan, de inkább a technikája jobb az enyémnél. Elsősorban a világversenyeken jó, talán jobb a háttere, vagy pszichésen jobban ott van, mert csak a világversenyre készül" - kezdett riválisa elemzésébe a világelső Pars. "Nekem év közben a normális készüléshez az év első három hónapjában nála több versenyen kell indulnom, hogy megkereshessem az erre való pénzt. Az olimpia azért annyiban kivételt jelent, hogy most nem indulok olyan sok versenyen."

Pars számára a június 27-én kezdődő Európa-bajnokság lesz a főpróba, aztán két hétre edzőtáborba vonul, és már jön is az olimpia.

"Londonban pszichésen padlóra küldhetjük egymást, ha az első két dobása jól sikerül valakinek, az ellenfele hibázhat. Ez dönthet az olimpián, meg a pillanatnyi forma. Nekem a technikával volt gondom, csak 81.18-at tudtam kihozni magamból, de ennek a technikának a javításán dolgozunk egész évben."

Forrás: AFP/DDP/Michael Kappeler

Kozmus két és fél évvel idősebb Parsnál, a nővére, Simona ugyancsak kalapácsvető, 2001-ben szlovén rekordot dobott. A szlovén és a magyar hasonló alkat, mindkettő 188 centi magas, Kozmus 106, Pars 113 kiló.

A 2009-es vb-aranyérmes magyart sokáig nem tartották igazán jó versenyzőalkatnak, pedig szerinte csak a formaidőzítésével volt gond.

"Többször picin múlt, hogy nem végeztem előrébb. Sok tanulópénz rámegy az időzítés kitapasztalására, de azért vannak módszerek. Eddig minden világversenyen év voltam a legfiatalabb a legjobb nyolcban, ami szép, de arra is rá kell érezni, hogyan kell nyerni."

A ráhangolódás érdekében Pars időnként komoly áldozatot hoz. Tavaly a vb előtt öt héttel sérült meg, húsz nap teljesen kiesett a számára, viszont egy felvezetőversenyen így is indult: "Négyszáz kilót két ujjal tartani nem egyszerű, de muszáj volt versenyezni, így az egyik ujjam meg is görbült. Most a gyűrűsujjamon van egy piciny hupli, de legalább nem lett oda teljesen a magabiztosságom."

Forrás: MTI/Földi Imre
Pars Krisztián

Forrás: AFP/Kim Jae-Hwan
Primoz Kozmus

Tavalyi legjobbja, ranglistás helye81.89 méter, 1.80.28 méter, 8.
2011. augusztus 29., vb, TeguMásodik, 81.18 méterHarmadik, 79.39
2011. szeptember 13., Zágráb, GLHarmadik, 79.86Második, 80.28
2009. augusztus 17., vb, BerlinNegyedik, 77.45Első, 80.84