Csak London után derül ki, hogy mennyit kapnak az olimpikonok

Vágólapra másolva!
A londoni játékok zárása után dönt majd a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB), mennyivel jutalmazza az olimpikonok eredményeit.
Vágólapra másolva!

A MOB közleménye szerint pénteki ülésén az elnökség azért döntött erről egyhangúlag, mert a bizottság "szeretné az olimpikonok érdekeit szolgálni".

Pekingben 20 millió forint járt egy aranyéremért, az olimpiai jutalmak pedig még sohasem csökkentek. A MOB elnökségének munkáját jól ismerő forrásunk szerint Orbán Viktor miniszterelnök azt üzente a testületnek, hogy nyugodtan megváltoztathatja az aranyéremért odaítélhető összeget, de semmiképpen ne csökkentse a 20 milliós díjat.

"Németországban 12 ezer euró (3,6 millió forint) jár egy aranyéremért, ami szerintem reálisabb. Sokkal több embert kellene támogatni, és akkor jobb eredmények születnének" - nyilatkozta korábban az [origo]-nak az olimpiára nagy bravúrral kijutott asztaliteniszező, Zwickl Dániel, aki szerint a túl nagy tét miatt a magyar sportolók szorongva versenyeznek, és rágörcsölnek az olimpiára.

"Azt tartanám jónak, ha a pénzről kevesebbet beszélnénk, hogy ne legyen ott a sportolóink fejében. Pekingben azt láttam, hogy nagy volt ez a súly" - mondta még áprilisban Kovács Antal elnökségi tag.

A MOB-ülés végén végén Borkai Zsolt átadta Regőczy Krisztinának azt az elismerést, amely nemrég érkezett Jacques Rogge-tól, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökétől. A NOB a MOB női bizottságának vezetőjét "Nők a sportban" oklevéllel jutalmazta. Az 1980-ban olimpiai ezüstérmet nyert jégtáncosnak, a MOB elnökségi tagjának adományozott oklevélen indoklás is olvasható, eszerint Regőczynek "a nők sportban való részvételének fejlesztéséért végzett kiemelkedő szerepvállalásáért és munkájáért" járt az elismerést.