Argentína reklámfilmmel hergeli a briteket az olimpia előtt

Vágólapra másolva!
Ismét kifejezésre juttatta Argentína a Falkland-szigetek feletti területi igényét, ezúttal egy, a közelgő londoni nyári olimpiai játékok apropóján készített reklámfilm segítségével. A rövid videó, amely egy argentin sportolónak a brit fennhatóság alatt álló szigeteken végzett edzését mutatja, a következő szlogennel zárul: argentin földön edzünk, hogy brit földön megmérkőzzünk.
Vágólapra másolva!

A szigetekért vívott háborúban elesettek előtt tisztelgő reklámfilmben Fernando Zylberberg, az argentin válogatott jégkorongcsapat kapitánya a Falkland-szigetek fővárosában, Port Stanley-ben edz.

A videót a WPP brit reklámóriás tulajdonában lévő egyik legnagyobb argentin reklámügynökség, a Young&Rubicon készítette engedély nélkül, titokban.

A két vezető argentin napilap, a La Nacion és a Carin tájékoztatása szerint a provokatív anyag nem a kormány megbízásából készült, Cristina Fernandez de Kirchner elnök azonban megvásároltatta azt, miután figyelmébe ajánlották. A reklámfilmet szerda éjjel sugározta először az argentin állami televízió.

Zylberberg elmondása szerint nem tudott arról, hogy politikai célokra fogják használni a szóban forgó felvételt. Egy Falkland-szigeteki képviselő, Ian Hansen olcsó és tiszteletlen propagandaanyagnak nevezte a videót. Hozzáfűzte, a reklámfilmben egyetlen falklandi lakos sem szerepel, ami jól tükrözi Argentína politikáját, amely a helyi lakosságról tudomást sem vesz.

A felvétellel kapcsolatban a BBC brit közszolgálati televízió hírportálja pénteken William Hague brit külügyminisztert idézte, aki szerint a politikai indíttatású videóval Buenos Aires az utóbbi idők diplomáciai fiaskóit igyekszik ellensúlyozni.

A brit diplomácia vezetője emlékeztetett arra, hogy a nemrég tartott amerikai csúcsértekezleten Argentína hiába kérlelte a részt vevő országokat, hogy adjanak ki közös nyilatkozatot a Falkland-szigetekről. "Nem gondolom, hogy az olimpiai játékokkal való bármilyen visszaélés jó érzést keltene más országokban" - hangsúlyozta Hague.

A falklandi háború 30. évfordulójáról múlt hónapban emlékeztek meg. A 74 napos küzdelemben a szigeteket megszálló Argentína végül alulmaradt a brit erőkkel szemben.