Jedik voltunk - Tóthék visszalépése miatt olimpiai résztvevő a Dombi, Kökény kajakpáros

Vágólapra másolva!
A Dombi Rudolf, Kökény Roland kajakos duó már készülhet a londoni olimpiára 1000 méteren, mivel a vasárnapi válogató után riválisuk visszalépett a további küzdelemtől. Ők az elsők, akik hivatalosan tagjai lettek a magyar olimpiai kajak-kenu csapatnak.
Vágólapra másolva!

A tavaly Eb-bronzérmes, vb-hatodik kettős magabiztosan nyerte délelőtt a versenyét, mögöttük a 2011-es szegedi világbajnokságon 500-on aranyérmes Tóth Dávid, Kulifai Tamás duó ért célba. Az eredeti tervek szerint ez a két egység indult volna a jövő hétvégi, duisburgi Világkupán, amely ebben a számban a második válogató lett volna, Tóthék azonban visszaléptek, hogy inkább a négyesre koncentráljanak.

Storcz Botond szövetségi kapitány megerősítette, hogy ezzel Dombi és Kökény további válogató nélkül már csapattag. "Jedik voltunk! Annak örülök, hogy olyan pályát mentünk, amilyet bármikor tudunk, nem lehet azt mondani, hogy csak elsült a kezünk. Úgy érzem, hogy a párosunk nagyon jó úton jár, az egész felkészülést együtt csináltuk végig Kökény Rolanddal, gyakorlatilag egyfolytában együtt voltunk hónapokon keresztül. Ő hiába 37 éves, egy elpusztíthatatlan vasember. Mindig vidám, megbízható és nagyon tudatos versenyző, rengeteget tanulok tőle" - mondta az egység vezérevezőse, a 25 esztendős Dombi.

"Ezt a számot megnyerte a Dombi-Kökény páros, hagyni kell őket, hogy tisztességesen felkészüljenek az olimpiára - idézte a szövetség hírleve Fábiánné Rozsnyói Katalint, a Tóth-Kulifai páros edzőjét. - Az én versenyzőim mostantól inkább a négyes válogatóra készülnek, megérdemlik, hogy egy jó csapathajóba beüljenek, nagyon elégedett vagyok velük."

Az Esztergomi Kajak-Kenu SE kajakosa, a kétszeres világbajnok Kökény eddig már két olimpián szerepelt, 2000-ben Sydneyben és 2004-ben Athénban, társa, az Építők Margitszigeti Kajak Club versenyzője, Dombi ugyanakkor első olimpiájára készülhet. Az egység edzője Szilárdi Katalin.

Futamról-futamra magabiztosabban versenyzett a hétvégén Douchev-Janics Natasa. Pénteken K-1 500 méteren 5. lett és nagyon csalódott volt. Szombaton K-2 500 méteren már második helyet szerzett Kovács Katalinnal, vasárnap pedig simán győzött K-1 200 méteren Paksy Tímea és Fazekas Krisztina előtt, vagyis a páros után ezen a távon is nagy lépést tett azért, hogy olimpiai csapattag legyen.

"Kezdek visszatérni - nyilatkozta mosolyogva Douchev-Janics Natasa. Azért voltam pénteken az 500 után szomorú, mert nem jött ki az eredménye annak a rengeteg munkának, amit elvégeztem az utóbbi hónapokban. Szerencsére ez a 200 méter jól sikerült, szeretnék ebben a számban rajthoz állni Londonban, remélem a második válogatót is sikerül megnyernem."

A háromszoros olimpiai bajnoknő arról is beszélt, hogy a második válogató előtt néhány hétig Szolnokon fog edzeni, ahol Kovács Katalinnal készülnek majd a K-2 500 méteres távra.