Nem tanult a FIFA a pekingi olimpia előtti fiaskóból

Vágólapra másolva!
Ugyan a londoni olimpia labdarúgótornája U23-as tornának számít, a fiatal sztárok és a túlkoros klasszisok fellépése kifejezetten színvonalas viadalt ígérne. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) szerint a klubok kötelesek elengedni mindenkit, négy éve, a pekingi játékok előtt azonban az egyesületek a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordulva egyszer már pert nyertek emiatt. A FIFA nem tanult ebből, azaz a helyzet egyáltalán nem tiszta.
Vágólapra másolva!

Egyetlen sportág van, amelyben nem az olimpia a legrangosabb viadal. A labdarúgásban az ötkarikás játékok a jelenlegi szabályok szerint U23-as tornának számítanak, ahol ugyanakkor csapatonként három túlkoros is szerepelhet. A fő probléma nem ez, hanem az a tény, hogy az olimpia nem szerepel a hivatalos FIFA-naptárban, időpontja pedig a lehető legrosszabb az európai sztárklubok számára - így, akárcsak négy évvel ezelőtt, újabb konfliktusforrást jelent a FIFA és az egyesületek között.

Fiatalok sztárparádéja

Az olimpiát London rendezi, azonban játszanak mérkőzéseket Coventryben, Cardiffban, Manchesterben az Old Traffordon, Newcastle-ban és a glasgow-i Hampden Parkban is. A finálét a Wembleyben rendezik augusztus 11-én, míg a nyitómérkőzésre július 25-én kerül sor.
A mezőny még nem teljes, a férfitorna 16 résztvevőjéből még egy hiányzik, de a kijutott csapatok névsora alapján mindenképpen színvonalas torna várható, hiszen indul Spanyolország, Svájc, Brazília és Uruguay is, Nagy-Britannia pedig közös csapatot indít.

A nagy kérdés csak az, hogy konkrétan kik fognak pályára lépni. Az olimpiai tornán hivatalosan az U23-as válogatottak játszanak egymással, azonban minden válogatott kivihet három túlkoros futballistát is, ami lehetőséget ad arra, hogy akár világklasszisok is megforduljanak Londonban.

Persze enélkül is igazi sztárparádét hozhat a viadal, elvégre a spanyol csapatot erősíti többek között David de Gea (Manchester United), Javi Martínez és Iker Muniain (Athletic Bilbao) valamint Thiágo Alcántara (FC Barcelona) is. A brazil csapatban a selejtezők során ott volt Neymar és Lucas, a svájci együttes a BL-ben a legjobb 16-ig jutó FC Baselre épül, benne Xherdan Shaqirivel és Fabien Freijel, a brit válogatottban pedig olyan futballisták kerülhetnek be, mint Phil Jones és Danny Welbeck (Manchester United), Jack Wilshere, Aaron Ramsey és Alex Oxlade-Chamberlain (Arsenal) vagy Gareth Bale (Tottenham Hotspur).

Már ha klubjaik elengedik őket.

Forrás: AFP

A FIFA elfelejtette mi történt négy éve

Az olimpia időpontja ugyanis a lehető legrosszabb az egyesületek számára, hiszen a felkészülési időszak vége, illetve az új szezon kezdete is belecsúszik. És ami ennél is fontosabb, a FIFA versenynaptára nem tartalmazza az ötkarikás játékokat, ami azt jelenti, hogy elméletileg a csapatok nem kötelesek elengedni futballistáikat.

Négy évvel ezelőtt, a pekingi olimpia előtt is bonyodalom származott ebből, hiszen többek között Lionel Messi is szeretett volna játszani az olimpián, ami a Barcelonának nem nagyon tetszett.

A FIFA akkor váltig erősködött, mire három csapat - a Barcán kívül a Rafinhához ragaszkodó Schalke és a Diegót visszatartani igyekvő Werder Bremen - a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) fordult, amely a csapatoknak adott igazat. A CAS kimondta, hogy a FIFA sebtében, pár nappal a torna előtt összehívott bizottságának különleges döntése, amely a kötelezte a klubokat az U23-as focisták elengedésére, nem érvényes.

Persze végül mind a három focista ott volt Pekingben, mivel az egyesület némi kompenzáció fejében engedtek a szövetségeknek, de mindenki azt gondolta, hogy a dolgot ezzel sikerült végleg lezárni, és négy év múlva tiszta lesz a kép.

Ehhez képest a múlt héten a FIFA végrehajtó bizottsága közleményt adott ki, miszerint a szervezet elnöke, Sepp Blatter döntése alapján az egyesületek kötelesek lesznek elengedni az U23-as játékosaikat a londoni olimpiára.

A FIFA alighanem úgy gondolkozott, ha négy éve a fő probléma az volt, hogy a speciális döntés csak közvetlenül a torna előtt született meg, most viszont jó előre meghozták a kellő határozatot, és ezzel részükről letudták az ügyet. Ez azonban koránt sincsen így, mert az Európai Klubok Szövetsége (ECA) máris jelezte, hogy nem értenek egyet a döntéssel.

Forrás: AFP

Hivatalos választ csak a héten rendezendő soros ülésüket követően adhatnak, de jó esély van rá, hogy az amúgy sem felhőtlen viszonyuk a FIFA-val tovább romlik. Az ECA részben az UEFA-ra is hivatkozhat, amely az év elején ajánlást adott ki az érintett szövetségeknek, miszerint ne hívjanak meg az olimpiára olyan focistákat, akik a nyár elején tartandó Európa-bajnokságon pályára léptek.

Ez a spanyolokat és a briteket érinti, mégpedig érzékenyen, mert mind a két együttesnél akadnak olyan focisták, akik életkoruk alapján játszhatnának az olimpián, de már a nagyválogatottnak is oszlopos tagjai.

A Brit Olimpiai Szövetség meg is egyezett az FA-vel, hogy betartja ezt az ajánlást, de ez valószínűleg csak részben vigasztalja az egyesületeket. Sir Alex Ferguson vagy Arséne Wenger aligha örülne neki, ha ifjú titánjai csak augusztus közepétől csatlakozhatnának a kerethez.

www.global-soccer.eu