Kétszázmillió az 1896-os maraton-trófeáért

Vágólapra másolva!
Árverési rekordot döntött a maratonfutás 1896-os olimpiai bajnokának trófeája, amely 541 250 fontért (mintegy 196 millió forint) kelt el szerdán egy londoni aukción.
Vágólapra másolva!

Az ezüstből készült, 15 cm magas kupát az 1896-os athéni játékok maratonfutó bajnokának, a görög Louis Szpirosznak az unokája kínálta eladásra. A tulajdonos az aukció után azt mondta, az ereklye jóval többért kelt el, mint azt ő előzetesen elképzelte.

"Legbelül abban reménykedem, hogy a trófea Görögországban marad, de mindegy hova kerül, mindig is a hazám dicsőségét hirdeti majd, s nincs kétségem afelől, hogy új tulajdonosa legalább akkora becsben tartja majd, mint amekkorában mi tartottuk" - fogalmazott.

A Christie's aukciósház által meghirdetett árverésen hat érdeklődő vett részt, s később kiderült, a győztes a Stavros Niarchos alapítvány lett, amelyet 1996-ban hoztak létre azzal a céllal, hogy felépítsen egy nagyobb kulturális központot Athénban.

Az olimpiai ereklyék aukcióinak történetében eddig az 1952-es helsinki játékok ötkarikás fáklyája volt a legdrágább: ez tavaly áprilisban 400 ezer dollárért (kb. 91 millió forint) kelt el egy párizsi árverésen.