Az egyik 51 kilóra hízott, a másik 75-re fogyott az olimpia miatt

Vágólapra másolva!
Igaz, hogy csak három súlycsoportban - 51, 60 és 75 kg -, de a női ökölvívás is bemutatkozik Londonban az olimpián. A magyarok közül a májusi, kínai világbajnokságon a vb-ötödik helyezett, az EU-bajnokságon ezüst- és bronzérmes Ancsin Katalin (51 kg) és a kétszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok Kovács Mária (75 kg) indul harcba a kvótáért. Ehhez a súlycsoportjukban be kell kerülniük a legjobb négy európai ökölvívó közé.
Vágólapra másolva!

Kovács László, a magyar ökölvívó-válogatott szövetségi kapitánya nagyon bízik abban, hogy a sportág olimpiai bemutatkozásán magyar bokszolóért is izgulhatnak majd a szurkolók.

"Amióta kiderült, hogy mely súlycsoportok debütálnak Londonban, elképesztően felerősödött ezeknek a mezőnye" - nyilatkozta Kovács. "Az elmúlt időszakban a környező kategóriákból vagy felerősödtek, vagy éppen lefogyasztottak a legjobbak azért, hogy részt vehessenek az olimpián. Éppen ezért a világbajnokságon hatalmas bravúrt jelentene a magyaroktól, ha sikerülne kvótát szerezniük. Ám én bízom bennük, hisz Ancsin Kata és Kovács Mari is fantasztikusan dolgozik az edzőtáborban, így nem lenne nagy meglepetés, ha valamelyikük kvalifikálná magát Londonba" - fogalmazott a kapitány.

Forrás: Magyar Ökölvívó Szakszövetség
Ancsin Katalin és Kovács Mária

Ancsin Katalin és Kovács Mária immár negyedik hete készül Tatán, és állításuk szerint fárasztó napok vannak mögöttük. "És mennyi van még előttünk, de az olimpiai részvétel és az esetleges eredményes szereplés érdekében mindent kibírunk" - mondta Ancsin Katalin, aki tavaly lépett fel mostani súlycsoportjába, és az elmúlt időszakban sikerült is beleerősödnie az 51 kilós mezőnybe.

"Sajnos az 51 kilós mezőnyben egyértelműen Európa viszi a prímet, így még akkor is nagyon nehéz lesz kivívni a londoni kvótát, ha a sorsolásunk ezúttal szerencsés lesz. Hiszek magamban és az elvégzett munkában, és azt vallom, ha fejben végig ott leszek a kínai világbajnokságon, akkor kvalifikálom magam a londoni játékokra" - tette hozzá.

A fogyasztással Ancsinnak nem is kell foglalkoznia, hisz a versenysúlyához képest másfél-két kiló van jelenleg rajta, amit a kapitány egy pörgősebb edzésen lehajt róla.

Forrás: Magyar Ökölvívó Szakszövetség

Kovács Mária viszont éppen fordított utat járt be, hisz két világbajnoki és három Európa-bajnoki címét még 86 kilóban érte el, és az olimpia miatt fogyott le a 75 kilogrammos kategóriába.

"A londoni indulás miatt vállaltam ezt a fogyasztást, és nem állítom, hogy könnyen ment. 2010-ben a világbajnokságon már az új súlycsoportomban lettem bronzérmes, és azóta odafigyelek a súlyomra, így ezzel nincs is már gondom. A tudásom alapján bele kell hogy férjek a négy legjobb európai közé, ám nem szabad elfeledkezni arról, hogy a felső súlycsoportok szinte valamennyi klasszisa 75 kilóban indul, hisz mindenki részt szeretne venni a női ökölvívás olimpiai premierjén. Még egy versenyen elindulunk március végén, aztán tényleg csak és kizárólag a kvalifikációs világbajnokságra készülünk" - közölte Kovács Mária, aki eddig 10 érmet nyert a különböző világversenyeken, kétszer lett az EU bajnoka, valamint 11 alkalommal győzött a magyar bajnokságon. Éremgyűjteményéből már csak az olimpiai hiányzik.