Kiss Gergely 15-20 százalék esélyt ad az olimpiai pólóaranyra

Vágólapra másolva!
Kiss Gergely egyike annak a négy vízilabdázónak, aki Londonban négyszeres olimpiai bajnok lehet, ha a vízilabda-válogatott megnyeri a viadalt. A Vasas balkezes játékosa 15-20 százalék esélyt ad a magyaroknak.
Vágólapra másolva!

"A magyar vízilabda-válogatott mindig esélyes minden olimpián, s ez most sincs másként. Egyértelműen az tehát ezúttal is a cél, hogy Londonban is nyerjünk, ráadásul sorozatban negyedszer" - mondta a balkezes játékos, aki a kapus Szécsi Zoltánnal, továbbá Biros Péterrel és Kásás Tamással együtt tagja volt Kemény Dénes szövetségi kapitány 2000-ben, 2004-ben és 2008-ban egyformán olimpiai aranyérmes együttesének.

"Az biztos, hogy a miénk lesz a legöregebb korátlagú válogatott Londonban, de sem fizikailag, sem játéktudásban nincs gond, sőt gyorsaságban is felvesszük a versenyt a riválisokkal, a rutinunk meg ugye adott, s ez még pluszban jól jöhet a nyári játékokon. Ott, abban a két hétben kell majd a csúcsteljesítményt hoznunk."

Kiss Gergely szeptemberben lesz 35 éves, de az átmeneti pihenő utáni visszatérésével jelentősen erősödött a Kemény-legénység, amelynek egyik húzóembere volt a januári, magyar bronzéremmel zárult hollandiai Európa-bajnokságon.

"Az eindhoveni Eb jó volt, az éremnek örülök, még ha mi az aranyért mentünk oda is. Klassz volt együtt játszani a fiúkkal, s mi tagadás, én is úgy éreztem, hogy ment a játék, jól éreztem magam a bőrömben" - mondta Kiss, aki előre is tekint:

"Tartani akarom a szintet, hogy minél inkább a topon maradjak, fizikailag is. Ezért az edzéseken kívül plusz munkát is végzek, ezeknek a gyakorlásoknak a célja az, hogy még jobb legyen a lábtempóm, a lövőképességem."

A Vasas vízilabdázója jelenleg klubjában készül, csapatára fajsúlyos feladatok várnak, amelyek megoldásában rá is nagy szerep hárul. Májustól pedig már London áll mindennek a középpontjában.

"A Vasassal még versenyben vagyunk a Bajnokok Ligájában, s minden erőmmel azon vagyok én is, hogy továbbjussunk a legjobb nyolc közé csoportunkból, utána pedig elérjük a Final Fourt. A hazai ob I-ben aranyat szeretnék, persze nem ígérkezik könnyűnek a dolog, mivel rajtunk kívül további négy csapat is eséllyel pályázik a bajnoki címre. A bajnokság végeztével, május második felétől pedig indul az olimpiai felkészülés, a hosszú, és reményeim szerint tartalmas menetelés."

Kiss Gergely szerint az olimpiai elsőségre öt együttesnek van valódi esélye.

"A jelen helyzetből kiindulva mi és négy csapat ott vagyunk egymás nyakán az élen. Én most 25 százaléknyi esélyt adok Szerbiának, 15-20-at Montenegrónak, Horvátországnak és Magyarországnak, s valamicske esélye van még Olaszországnak is. Meg lennék lepve, ha nem ebből az ötösből kerülne ki a londoni aranyérmes. Amely, hangsúlyozom, a magyar válogatott is lehet, ha stabilan játszunk négy negyeden át, ha hozzuk a formánkat, a tudásunkat a legnagyobb ellenfeleinkkel szemben, mert játékelemek, tapasztalatok, összeszokottság tekintetében igazán jól állunk."

A London utáni folytatásról Kiss még nem döntött: "Ebbe még nem teljesen gondoltam bele. 2008-ban, Peking után abba akartam hagyni, hogy többet lehessek nyaranta is a családdal, a feleségemmel, s két kislányommal, amellett 2004, Athén óta fel-felmerül, hogy meddig játszom még.

Londonig persze biztosan, de hogy aztán mi lesz, nem tudom. Majd leülök a családdal, a szakmával, s megbeszéljük a hogyan továbbot. A feleségem mindenesetre azt mondta még legutóbb is: ha jó, ha szeretem csinálni, folytassam."

Kiss Gergely több jótékonysági akcióban is vállalt már szerepet. Legutóbb a szívbetegségek, az infarktus megelőzését szolgáló programhoz adta az arcát, legújabban pedig - a gyermekeit is érintő - karitatív kezdeményezés mögé állt.