Tiszeker: Nem a géndoppingról fog szólni az olimpia, csodaszer sem lesz

Vágólapra másolva!
Alig több, mint fél évvel a nyári játékok kezdete előtt doppingfronton is "fokozódik a helyzet", növekvőben a feszültség, az ellenőrök is egyre izgatottabban várják a londoni olimpiát - jelentette ki Tiszeker Ágnes szerdai nyilatkozatában az MTI-nek.
Vágólapra másolva!

"Mi ugyanúgy készülünk, mint a sportolók" - mondta a nemzeti doppingellenes szervezet feladatait ellátó MACS (Magyar Antidopping Csoport) vezetője. "Nyilvánvalóan szűkül a kör, csökken azoknak a száma, akik kijutnak az olimpiára. Zajlanak a kvalifikációs versenyek, egyre jobban körvonalazódik a magyar csapat, mi egyre inkább koncentráltan rájuk figyelünk, őket ellenőrizzük. Ez nem jelenti persze azt, hogy mások nem kerülnek a mintavételre kötelezettek közé, hiszen még mindig olyan 400 fő körüli bő kerettel számolunk, amelyből 120-140, esetleg 160 versenyzőnk válhat londoni szereplővé" - tette hozzá.

A Magyar Olimpiai Bizottság részéről elvárás, hogy a MACS szakemberei minimum három doppingellenőrzést végezzenek el minden sportolón még azelőtt, hogy Londonba kiutazna a magyar csapat. "Elképzelhető, pláne ha szakmailag indokolt, hogy az utolsó pillanatokra, esetleg az indulás előtti néhány órára fogunk összpontosítani" - jelentette ki Tiszeker Ágnes.

"A Bécs melletti seibersdorfi labor vállalta, hogy ha kell, 24-48 órán belül eredményt tud produkálni. Mindenesetre még zajlik az idei mintavételek tervezése, információim szerint a magyar állam 900 mintavételt rendel magyar sportolókra vonatkoztatva, bár ez még változhat, akár picivel több is lehet, a végső számot nyilván a finanszírozási lehetőségek fogják meghatározni. Mi alapvetően 900 mintát tervezünk a teljes esztendőre. Most készül az úgynevezett tesztelosztási terv, amely január végére, február elejére áll össze, akkor indulnak az ellenőrzések."

Arra a kérdésre, hogy van-e, lehet-e félnivalójuk a sportolóknak, a MACS első embere azt felelte: annak, aki tudatosan visszaél valamely tiltott szerrel, és doppingol, bizony van mitől tartania. "Nagyon sokat fejlődött maga az ellenőrzés. Átrendezheti az élmezőnyt például a meglehetősen népszerű, igen széles körben használt IGF-nek, vagyis annak az inzulinszerű növekedési faktornak a kimutathatósága, amelynek hasonló a hatása, mint a növekedési hormonnak. Tudunk róla, sok az információnk, és ne legyenek illúzióink, Magyarországon is jelen van. Ha ezt ki tudják mutatni - márpedig a laboratóriumok hangsúlyozzák: csak a WADA engedélyére várnak, és amint ezt megkapják, elkezdődnek a tesztek -, akkor azért itt lehetnek érdekes eredmények. Mi e téren is fel vagyunk készülve, és ha a WADA, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség engedélyezi, akár a teljes magyar válogatottat le tudjuk szűrni IGF-re. A seibersdorfi is tud annyit, mint a londoni labor, ettől nem kell félni."

"Amitől esetleg mégis tarthatunk, hogy afféle ugrás a sötétbe alapon a sportolók hozzányúlnak táplálékkiegészítőkhöz, nem is gondolva arra, hogy esetleg doppingszert is tartalmazhatnak, ezért is sulykoljuk, figyelmeztetünk, beszélünk minden érintettel. Szoros kapcsolatot tartunk az összes magyar olimpiai kerettaggal, már ismert az idei tiltólista, és valamennyien megkapják külön, könyv formájában is, mire kell figyelni. Igyekszünk mindenféle felvilágosítással szolgálni közvetlenül a sportolóknak, én nagyon remélem, a magyar csapatban nincs, nem lesz olyan sportoló, aki tudatlanul, kérdezés nélkül bármilyen doppingszerhez hozzányúl."

A közbevetésre, hogy ami nincs rajta a 2012-es tiltólistán, azért nem lehet büntetni, a MACS vezetője így reagált: "Én azt gondolom, Londonban nem új vegyülettípusok lesznek, ha lesznek, hanem a meglévők, a növekedési faktorok vagy akár az EPO új generációs készítményeivel fogunk inkább szembetalálkozni. Tehát nagy csodaszereket jómagam nem várok, kivétel a géndopping, amely amúgy ott van a tiltólistán. Picivel mindig közelebb jutunk a kimutatási technikához, de azért az még odébb van, hogy ezt is ellenőrizni tudjuk, és ebből akár pozitív eredmények szülessenek. De én azt gondolom, a londoni olimpia nem a géndoppingról fog szólni."

Tiszeker Ágnes végül kitért rá, hogy a brit fővárosban a MACS is indít csapatot. "Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy mi is részt veszünk az olimpián, ami kifejezetten dicsőség országunk számára is" - mondta. "Valamennyi, sportolót indító ország pályázott rá, hogy legalább egy ellenőrrel képviseltesse magát Londonban. Nagyon nehéz volt a bejutás, elméleti és gyakorlati vizsgákon kellett átjutni. Ezért is nagy szó, hogy várhatóan tíznél is több munkatársunk dolgozik majd az olimpián és a paralimpián."