Nem indítanak vizsgálatot a korrupcióval vádolt, 95 éves korábbi NOB-elnök ellen

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) nem indít vizsgálatot a korrupciós botrányba keveredett Joao Havelange ellen, aki - megelőzve az etikai bizottság eljárását - a napokban mondott le NOB-tagságáról.
Vágólapra másolva!

Jacques Rogge NOB-elnök kiemelte: a 95 éves brazil sportvezető egészségi állapotára és korára hivatkozva mondott le 48 éve őrzött NOB-tagságáról. A vizsgálatok alapján Havelange még a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) első embereként egymillió dollárt fogadott el az azóta csődbe jutott ISL nevű marketingcégtől. Az etikai bizottság az előzetes várakozások alapján minimum kétéves eltiltással sújtotta volna őt, de a végleges kizárás sem lett volna elképzelhetetlen.

"Nem fogom kommentálni az ügyet, mert tiszta spekuláció. Joao Havelange már korábban is sok ülésről hiányzott, például a júliusi NOB-gyűlésről, és a FIFA-ban is több fontos tanácskozást kihagyott" - jelentette ki Rogge, hozzátéve: a brazil sportdiplomata levélben tájékoztatta lemondási szándékáról.

"Havelange úr többé nem NOB-tag, vizsgálatok pedig kizárólag NOB-tagok ellen folyhatnak" - utalt Rogge arra, hogy az 1974 és 1998 között FIFA-elnök, azóta tiszteletbeli elnök brazil sportdiplomatát mostantól magánemberként kell kezelnie a NOB-nak. A NOB elnöke azt mondta, arra nem tud válaszolni, hogy a FIFA kezdeményez-e eljárást.

Két másik NOB-tag, a Nemzetközi Atlétikai Szövetséget (IAAF) vezető Lamine Diack és az Afrikai Labdarúgó Szövetség (CAF) elnökeként is dolgozó Issa Hayatou ellen vizsgálat folyik, csütörtökre várható eredmény azzal kapcsolatban, hogy érintettek-e az ISL-botrányban.