A Sportdöntőbíróság nem foglal állást az éremeldobásról

Vágólapra másolva!
Nem foglal állást a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) a bronzérmétől megfosztott Ara Abrahamian svéd birkózó ügyében, ám elmarasztalta a sportág nemzetközi szövetségét (FILA).
Vágólapra másolva!

A CAS nem foglalkozott azzal, hogy a pekingi olimpián, a kötöttfogásúak 84 kg-os súlycsoportjában érdekelt versenyző visszakaphatja-e érmét, amelyet egy bírói ítéletet kifogásolva az eredményhirdetéskor dobott a szőnyegre.

A bíróság szerint a FILA-nak azonnal, Abrahamian veresége és panasztétele után ki kellett volna vizsgálnia az ügyet. A CAS azt ajánlja, hogy a FILA hozzon létre egy bizottságot, amely minden vitatott esetet azonnal ki tud elemezni, és képes dönteni.

A 33 éves, örmény származású sportoló a múlt csütörtöki viadalon lett harmadik, ám szerinte bírói csalás áldozatául esett, amikor vesztesnek hozták ki az elődöntőben a későbbi győztes - a fináléban amúgy a magyar Fodor Zoltánt verő - olasz Andrea Minguzzival szemben, és ezért választotta a tiltakozás meglehetősen szokatlan módját.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) fegyelmi bizottsága tettéért megfosztotta bronzérmétől a svéd birkózót, aki az eredményhirdetéskor elhajította a medáliát. A NOB indoklása szerint Abrahamian viselkedésével durván megsértette a fair play szellemét és versenyzőtársait. A bronzérmet ugyanakkor más versenyző nem kapja meg.