Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Botránymentesen ért véget az olimpiai láng tibeti váltófutása

Vágólapra másolva!
Fokozott biztonsági intézkedések mellett, feltehetően incidensek nélkül tartották meg szombaton az olimpiai láng váltófutását Tibet fővárosában, Lhászában.
Vágólapra másolva!

A láng meghívóval rendelkező és gondosan megválogatott nézők előtt közép-európai idő szerint röviddel hajnali 3 óra után indult Norbulingka, a dalai láma egykori nyári rezidenciája elől, és nem egészen két óra múlva a Potala palotához, a dalai láma egy másik rezidenciájához érkezett. Egy, a helyszínről tudósító újságíró nem tapasztalt incidenseket.

A lánggal elsőként a 75 éves Gonpo, ismert tibeti hegymászó futott, majd Li Szuzsinak, a lhászai katonai kórház igazgatójának adta át a fáklyát, a sort Kajdan Zsuoma tibeti énekes zárta.

Három hónappal a márciusi zavargások után a Lhásza, ahol azóta is fokozott biztonsági intézkedések vannak érvényben, továbbra is zárva van a külföldi turisták előtt.

Május elején az olimpiai lángot már felvitték a Mount Everestre (Csomolungma) a tibeti oldalon.

Az eredetileg három naposra tervezett tibeti váltó volt a láng kínai útvonala legkényesebbnek tekintett szakasza. A kormány által szervezett utazás keretében külföldi újságírók egy csoportja részt vehetett az eseményen.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről