Doppinggal vádolják az amerikai úszókat

Vágólapra másolva!
Az amerikai úszók két világcsúcsot is hozó olimpiai válogatóversenyének első napján az ötkarikás aranyérmes Gary Hall Jr. doppingváddal állt elő - bár konkrétumokkal nem szolgált. Kiss László, a magyar úszók szövetségi kapitánya egyetért Hall véleményével.
Vágólapra másolva!

Az 50 m-es férfi gyors amerikai olimpiai bajnoka az omahai viadalon nyilatkozva annak a véleményének adott hangot, hogy szerinte az utóbbi idők világrekordesőjének hátterében nem a hi-tech, vagyis nem a Speedo űrtechnológiai alapon kifejlesztett csodadressze áll, hanem nagyon is a bevált régi módi, a dopping bújik meg a szupereredmények mögött.

"Nincs semmilyen bizonyítékom rá, de az az érzésem, hogy a dopping továbbra is létezik" - mondta újságíróknak a 33 éves Hall, aki amúgy megpróbálja kiharcolni a pekingi indulás jogát. Ha sikerül az első két hely egyikén végeznie, egyedi módon negyedik olimpiáján versenyezhetne 50 m gyorson.

Az omahai viadal nyitónapján Michael Phelps és Katie Hoff állított fel világcsúcsot, mindkettő a 400 m-es vegyes úszásban.

"Jómagam számítottam a rendkívüli eredményekre, s úgy fogalmaztam Omaha előtt, hogy az amerikai úszók olimpiai válogatóversenyén történelmi fordulópont következik be" - reagált a nyitónapi világcsúcsokra Kiss László, a magyar válogatott szövetségi kapitánya.

"Hogy óriási a tülekedés, az már Cseh Laci számában, a 400 m vegyesen is megmutatkozott, ahol Phelps óriási rekorddal nyert, saját legjobbját faragva tovább, de a sokáig vele tartó Lochte 4:06.08-as ideje is elképesztő, egyfelől belül van Phelps régi világcsúcsán, másfelől saját egyéni rekordját 3 másodperccel javította meg. Ne feledjük, hogy Cseh Laci bő két héttel ezelőtti 4:07.96-os Európa-csúcsa, amelyet amúgy a régi Arena-nadrágjában úszva ért el, mégiscsak a felkészülési időszak közben, munkából született. Bízom benne, hogy a pekingi olimpiáig még tovább javul...

Ami az ifjabb Gary Hall doppingügyben elhangzott véleményét illeti, én teljesen egyetértek vele, azzal együtt persze, hogy bizonyíthatatlan a dolog. Szomorú, hogy nem kimutatható szerek vannak, s okkal merülnek fel óriási kételyek a tisztaságot, a doppingmentességet illetően."